whatsapp

1827 İstanbul’unda ilk pantolon giyenlere dayak

İZ BIRAKANLAR (SG) - Seydişehir Gündem | 30.11.2022 - 10:14, Güncelleme: 30.11.2022 - 10:14
 

1827 İstanbul’unda ilk pantolon giyenlere dayak

1827 senesinde padişah İkinci Mahmut, batılılaşma adımlardan biri olarak gördüğü kılık kıyafet yeniliklerini yürürlüğe koymayı planlar. Lâkin halkın ve ulemanın böyle bir yeniliğe hazır olmadığının da farkındadır.
Tarihçi yazar: Mehmet Kiraz İkinci Mahmut, Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk defa "pantolon" giyen padişahtır malûmunuz. İşte bu pantolonun devlet-i Aliye’ye nasıl getirileceğini ve halka nasıl kabul ettirileceğini düşünürken Avusturya'dan pantolon sipariş eder. Bu yenilik için de iki kurban seçer: Avni bey ve Kuru çeşmeli Hasan. Bu iki garibim, hayatlarında ilk defa gördükleri pantolonları giyerler ve Mısır Çarşısı'nda gezinmeye başlarlar. Amaç; halkın nabzını ölçmektir anlayacağınız üzere. Muhtemelen korku dolu gözlerle etrafta gezinirlerken ahaliden sesler yükselmeye başlar: "Bu ne biçim kıyafettir? Ayıptır!" deyi. Sesler gittikçe artar ve kalabalık, bu iki kurbanı orada tekme tokat döver. Tabii bu olay İstanbul'un her semtinde hemen yayılacaktır. Bunu bilen İkinci Mahmut, kahvehanelere ve çarşılara dedikodu yapmak üzere adamlarının gönderilmesini emreder. Bu kişiler olayın pantolon yüzünden değil de bu iki kişinin ramazan ayında çarşıda yemek yedikleri için linç edildikleri yalanını yayacaklardır. Böylece devlet de pantolon yeniliğinin daha büyük bir tepkiyle karşılaşmasını engeller. Bu iki kurban da Bursa ve İzmir'e sürgün edilirler ki devletin bu kişileri cezalandırdığı görülsün! Bu topraklara pantolonun geliş hikâyesi de böyledir...
1827 senesinde padişah İkinci Mahmut, batılılaşma adımlardan biri olarak gördüğü kılık kıyafet yeniliklerini yürürlüğe koymayı planlar. Lâkin halkın ve ulemanın böyle bir yeniliğe hazır olmadığının da farkındadır.

Tarihçi yazar: Mehmet Kiraz

İkinci Mahmut, Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk defa "pantolon" giyen padişahtır malûmunuz. İşte bu pantolonun devlet-i Aliye’ye nasıl getirileceğini ve halka nasıl kabul ettirileceğini düşünürken Avusturya'dan pantolon sipariş eder. Bu yenilik için de iki kurban seçer: Avni bey ve Kuru çeşmeli Hasan.

Bu iki garibim, hayatlarında ilk defa gördükleri pantolonları giyerler ve Mısır Çarşısı'nda gezinmeye başlarlar. Amaç; halkın nabzını ölçmektir anlayacağınız üzere.

Muhtemelen korku dolu gözlerle etrafta gezinirlerken ahaliden sesler yükselmeye başlar:

"Bu ne biçim kıyafettir? Ayıptır!" deyi. Sesler gittikçe artar ve kalabalık, bu iki kurbanı orada tekme tokat döver.

Tabii bu olay İstanbul'un her semtinde hemen yayılacaktır.

Bunu bilen İkinci Mahmut, kahvehanelere ve çarşılara dedikodu yapmak üzere adamlarının gönderilmesini emreder.

Bu kişiler olayın pantolon yüzünden değil de bu iki kişinin ramazan ayında çarşıda yemek yedikleri için linç edildikleri yalanını yayacaklardır.

Böylece devlet de pantolon yeniliğinin daha büyük bir tepkiyle karşılaşmasını engeller. Bu iki kurban da Bursa ve İzmir'e sürgün edilirler ki devletin bu kişileri cezalandırdığı görülsün!

Bu topraklara pantolonun geliş hikâyesi de böyledir...

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.