whatsapp

İnternet gazetecilik yasası

ANALİZ (SG) - Seydişehir Gündem | 15.10.2021 - 00:56, Güncelleme: 15.10.2021 - 00:56
 

İnternet gazetecilik yasası

İnternet gazeteciliği yasa tasarısı Ekim ayının sonuna doğru TBMM’ne sevk edilecek. Yasasının onaylanması ile internet gazeteciliği de yasal bir statüye kavuşacak.
İnternet olayı ve gazeteciliği konvansiyonel/geleneksel basının da önünü açtı. Özellikle bölge ve yerel basının… Yurt çapında dağıtım yapan “ulusal” gazeteler, internet gazeteciliği ile sarsıntı geçirdi gerçi. Zaten bu süreç TV’lerle başlamıştı. TV ve radyolar ile daha sonra devreye giren internet haberciliği, haber iletişimini hızlandırdı. Ulusal gazeteler bir haberi/olayı ancak 24 saat sonra okurları ile buluşturabilirken, TV’ler ve özellikle internet gazeteleri bu süreyi dakikalara indirdi. İnternet olayı, bu şekilde, kitle iletişimini inanılmaz şekilde hızlandırırken, bölgesel ve yerel basının da önünü açtı. İnternet olayından önce günde veya haftada 150 tane basıp sadece abonelerine dağıtılan konvansiyonel gazeteler, internet versiyonları ile artık daha geniş kitlelere ânında ulaşabiliyor. İnternet gazeteciliğin yasal bir statüye kavuşmasından sonra konvansiyonel basının sayısal bir daralmaya uğrayacağı tahmin ediliyor. Çünkü artık onlara, özellikle yerel plânda, pek gerek kalmayacak… Beklentimiz; internet gazeteciliği yasasının basın özgürlüğünü kısıtlayacak hükümler içermemesidir… Bu, madalyonun bir yüzü. Madalyonun öteki yüzünde, kitle iletişimindeki teknolojik devrim ile gazetecilik kavramının tersine evrimi arasındaki çelişki var. Kitle iletişim teknolojileri ilerliyor, ama gazetecilik geriliyor! İnternet olayı, herkese gazetecilik yapma yolunu açtı. Meslekten olmayan, dahası Türkçe yazma özürlü niceleri, internet sayesinde artık gazeteci! Facebook olayı da bir yandan halkın görüşlerini özgürce açıklama imkânını sunarken, öte yandan da saçmalama özgürlüğünü de yer yer kriminal boyutlara taşıyan bir deformasyon yarattı. İnternet gazetecileri yasasının bu hususu dikkate alacağını umuyoruz. Sorun şurada: Gazetecilik, son elli yılda, özellikle haftalık gazetelerin pıtırak gibi çoğalmasıyla, zaten ucuzlamıştı. Artık daha da ucuz! Ne basın meslek ilkeleri kaldı ortada, ne basın etiği, ne teamüller ve hatta ne de Türkçe! Basının seviyesi düştü ve giderek daha da düşüyor! İyi olan bir şey de var ama: Gazete okurları gitgide, iyi ile kötüyü birbirinden ayrıştıracak bir bilinç düzeyine doğru yükseliyor. Bunda, yandaş basının tek yanlı yayınları karşısında, objektif haberciliği ve entelektüel düzeyi ile gerçek gazetelerin (yazılı-dijital) rolü büyük. İnternet gazeteciliği yasası ile bu sürecin hızlanması da söz konusu olabilecek. Yasanın getirdiği hükümleri kaldıramayacak internet siteleri kapanırken, kaliteli siteler daha da yükselecek. Yasa ile belirli koşulları yerine getiren internet gazetelerin de resmi ilan alma yolunun açılması, konvansiyonel basının yerel versiyonunun yapısını değiştirecek. Resmi ilan alan konvansiyonel gazeteler kapanıp dijitalleşirken, kurum ve kuruluşların bir-iki yıl içinde abone sistemi de değişecek; internet versiyonu olmayan haftalıklar bitkisel hayata girecek.
İnternet gazeteciliği yasa tasarısı Ekim ayının sonuna doğru TBMM’ne sevk edilecek. Yasasının onaylanması ile internet gazeteciliği de yasal bir statüye kavuşacak.

İnternet olayı ve gazeteciliği konvansiyonel/geleneksel basının da önünü açtı. Özellikle bölge ve yerel basının…

Yurt çapında dağıtım yapan “ulusal” gazeteler, internet gazeteciliği ile sarsıntı geçirdi gerçi. Zaten bu süreç TV’lerle başlamıştı. TV ve radyolar ile daha sonra devreye giren internet haberciliği, haber iletişimini hızlandırdı. Ulusal gazeteler bir haberi/olayı ancak 24 saat sonra okurları ile buluşturabilirken, TV’ler ve özellikle internet gazeteleri bu süreyi dakikalara indirdi.

İnternet olayı, bu şekilde, kitle iletişimini inanılmaz şekilde hızlandırırken, bölgesel ve yerel basının da önünü açtı. İnternet olayından önce günde veya haftada 150 tane basıp sadece abonelerine dağıtılan konvansiyonel gazeteler, internet versiyonları ile artık daha geniş kitlelere ânında ulaşabiliyor.

İnternet gazeteciliğin yasal bir statüye kavuşmasından sonra konvansiyonel basının sayısal bir daralmaya uğrayacağı tahmin ediliyor. Çünkü artık onlara, özellikle yerel plânda, pek gerek kalmayacak…

Beklentimiz; internet gazeteciliği yasasının basın özgürlüğünü kısıtlayacak hükümler içermemesidir…

Bu, madalyonun bir yüzü.

Madalyonun öteki yüzünde, kitle iletişimindeki teknolojik devrim ile gazetecilik kavramının tersine evrimi arasındaki çelişki var.

Kitle iletişim teknolojileri ilerliyor, ama gazetecilik geriliyor!

İnternet olayı, herkese gazetecilik yapma yolunu açtı. Meslekten olmayan, dahası Türkçe yazma özürlü niceleri, internet sayesinde artık gazeteci! Facebook olayı da bir yandan halkın görüşlerini özgürce açıklama imkânını sunarken, öte yandan da saçmalama özgürlüğünü de yer yer kriminal boyutlara taşıyan bir deformasyon yarattı.

İnternet gazetecileri yasasının bu hususu dikkate alacağını umuyoruz.

Sorun şurada:

Gazetecilik, son elli yılda, özellikle haftalık gazetelerin pıtırak gibi çoğalmasıyla, zaten ucuzlamıştı. Artık daha da ucuz! Ne basın meslek ilkeleri kaldı ortada, ne basın etiği, ne teamüller ve hatta ne de Türkçe!

Basının seviyesi düştü ve giderek daha da düşüyor!

İyi olan bir şey de var ama:

Gazete okurları gitgide, iyi ile kötüyü birbirinden ayrıştıracak bir bilinç düzeyine doğru yükseliyor.

Bunda, yandaş basının tek yanlı yayınları karşısında, objektif haberciliği ve entelektüel düzeyi ile gerçek gazetelerin (yazılı-dijital) rolü büyük.

İnternet gazeteciliği yasası ile bu sürecin hızlanması da söz konusu olabilecek. Yasanın getirdiği hükümleri kaldıramayacak internet siteleri kapanırken, kaliteli siteler daha da yükselecek. Yasa ile belirli koşulları yerine getiren internet gazetelerin de resmi ilan alma yolunun açılması, konvansiyonel basının yerel versiyonunun yapısını değiştirecek. Resmi ilan alan konvansiyonel gazeteler kapanıp dijitalleşirken, kurum ve kuruluşların bir-iki yıl içinde abone sistemi de değişecek; internet versiyonu olmayan haftalıklar bitkisel hayata girecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.