whatsapp

Kentsel yasam

SİVİL TOPLUM 31.01.2021 - 00:48, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Kentsel yasam

            Emine Göksu..   Çocukluğumuzda yaşadığımız kırmızı çatılı evlerde günesin evlerden hiç eksik olmadığı doğayla baş başa kaldığımız o günlerde sağlıklı bir toplum sağlıklı bir psikoloji. Komsuların birbirleriyle kaynaştığı mahalle aralarında oturulup cay keyfi yaptığımız o günler. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sanayileşmeyle birlikte yükselen binalar sorunları da beraberinde getirmiştir. Gelişmişlik adi altında yola çıkılan bu projede insan ölümlerinde çoğalmıştır. Burada neden sonuç ilişkisi çok önemlidir. Kentleşme adi altında insan psikolojisi internet cağıyla birlikte tamamen olumsuz etkilenmektedir. Yüksek binalarda asansör sistemi. İnsanları hareketsiz birikmiş ortak kullanım alanı olduğu için hastalıklara yol aç mistir Depreme dayanıksız evler yıkılmakta ekonomik çöküntülerle bireysel toplumsal ve de Devlet olarak çok büyük etkilemektedir. Bu arada çocuklarımız güneşten topraktan doğadan uzak büyüdükleri için mutsuz bir yaşam sürmekte ve yasama sevinçlerini kaybetmektedirler. Ekonomik sebepler işsizlik köyden kente göçü hızlandırmıştır. Küresel ısınma hava kirliliği çevre kirliliği su kirliği gurultu kirliliği kentsel yasamın ana sorunlarıdır Kentte yasamak toplum olarak eğitim sanat kültür sanayi ekonomik özgürlük demokrasi demekti. Aslında kentleşme özgürlük değil insanların kendiyle boğuşması kısıtlanmasıydı. 21.yuzyilda özellikle insanlar kentleşmeye daha çok önem verdiler. Trafik ulaşım gibi sorunları da beraberinde getirdi. Komşuluğun bittiği. Gelenek ve görenekleri yok olduğu bi döneme girilmişti. Kentsellersem yasam biçimlerinin gelişmiş sekli olarak tarif edilir. Dar bir alana yerleşen büyük nüfus birikimi yeni fiziksel ve sosyal oluşum karmaşık ilişkiler davranışlarının farklılaşması kendine özgü kültürel sistemin ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır. Kentleşme kente güç eden bireyin ikamet eden nüfusun değişim surecini oluşturur ve sosyal kültürel ekonomik özellikleriyle ele alınır. Kentleşme. Şehirlerin büyümesi ve insanların davranışlarını kapsar. İnsanların davranışları değişmektedir. Yüzyıldır süregelen kentleşme gelişmiş ülkelerde hızlanmıştır. Sanayileşmeyle birlikte kırsal alanlarda kentleşmeye geçmeye çalışmışlardır. Salgın hastalıkların ve akabinde ölümlerin çoğaldığı günümüzde tekrar kırsal alana dönüş düşünülmektedir bu da insanların mutlu olmasına büyük bir nedendir. Umarım gelecekte yüksek binalara bir dur deriz. Çocuklarımızı bu sorunlardan kurtarırız. Önlem her zaman tedbirdir.

            Emine Göksu..

 

Çocukluğumuzda yaşadığımız kırmızı çatılı evlerde günesin evlerden hiç eksik olmadığı doğayla baş başa kaldığımız o günlerde sağlıklı bir toplum sağlıklı bir psikoloji. Komsuların birbirleriyle kaynaştığı mahalle aralarında oturulup cay keyfi yaptığımız o günler.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sanayileşmeyle birlikte yükselen binalar sorunları da beraberinde getirmiştir.

Gelişmişlik adi altında yola çıkılan bu projede insan ölümlerinde çoğalmıştır. Burada neden sonuç ilişkisi çok önemlidir.

Kentleşme adi altında insan psikolojisi internet cağıyla birlikte tamamen olumsuz etkilenmektedir. Yüksek binalarda asansör sistemi. İnsanları hareketsiz birikmiş ortak kullanım alanı olduğu için hastalıklara yol aç mistir Depreme dayanıksız evler yıkılmakta ekonomik çöküntülerle bireysel toplumsal ve de Devlet olarak çok büyük etkilemektedir.

Bu arada çocuklarımız güneşten topraktan doğadan uzak büyüdükleri için mutsuz bir yaşam sürmekte ve yasama sevinçlerini kaybetmektedirler.

Ekonomik sebepler işsizlik köyden kente göçü hızlandırmıştır. Küresel ısınma hava kirliliği çevre kirliliği su kirliği gurultu kirliliği kentsel yasamın ana sorunlarıdır Kentte yasamak toplum olarak eğitim sanat kültür sanayi ekonomik özgürlük demokrasi demekti. Aslında kentleşme özgürlük değil insanların kendiyle boğuşması kısıtlanmasıydı.

21.yuzyilda özellikle insanlar kentleşmeye daha çok önem verdiler. Trafik ulaşım gibi sorunları da beraberinde getirdi. Komşuluğun bittiği. Gelenek ve görenekleri yok olduğu bi döneme girilmişti.

Kentsellersem yasam biçimlerinin gelişmiş sekli olarak tarif edilir. Dar bir alana yerleşen büyük nüfus birikimi yeni fiziksel ve sosyal oluşum karmaşık ilişkiler davranışlarının farklılaşması kendine özgü kültürel sistemin ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır. Kentleşme kente güç eden bireyin ikamet eden nüfusun değişim surecini oluşturur ve sosyal kültürel ekonomik özellikleriyle ele alınır. Kentleşme. Şehirlerin büyümesi ve insanların davranışlarını kapsar. İnsanların davranışları değişmektedir. Yüzyıldır süregelen kentleşme gelişmiş ülkelerde hızlanmıştır. Sanayileşmeyle birlikte kırsal alanlarda kentleşmeye geçmeye çalışmışlardır. Salgın hastalıkların ve akabinde ölümlerin çoğaldığı günümüzde tekrar kırsal alana dönüş düşünülmektedir bu da insanların mutlu olmasına büyük bir nedendir. Umarım gelecekte yüksek binalara bir dur deriz. Çocuklarımızı bu sorunlardan kurtarırız. Önlem her zaman tedbirdir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.