whatsapp

Tarımsal şirketleşme hedef olmalı

ANALİZ 25.05.2019 - 03:07, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Tarımsal şirketleşme hedef olmalı

Seydişehir’de yeni açılan Beyşehir, Seydişehir, Apa (BSA) kanalıyla ve Suğla gölünün yapay bir gölet haline getirilmesiyle en verimli arazilerde yüzde 20'lere varan tarım toprağı zayiatı oldu. Suğla ovasıyla Türkiye'nin en önemli tarım alanlarından biri olan Seydişehir, hem siyasi olarak, hem de yerelde Konya genelinde tarımsal özelliğini kaybeden ilçe haline geldi. Tüm bunların yanı sıra eski Çarşamba kanalı işlevini kaybederken yeni açılan BSA kanalı Seydişehir’i ve suğla ovasını sulamadan bu toprakları arkasında bırakarak Çumra’ya akmaktadır. Suğla baraj göletine de yerel halkın Çumra’dan izin almadan her hangi iş yapamamaktadır. Böylesine önemli bir tarım potansiyelinin bugüne kadar istenildiği şekilde harekete geçirilmemesi gerçekten çok acı. Tarımsal şirketleşmeye geçilmelidir; Seydişehir’in bereketli toprakları üzerinde tarımsal faaliyet gösteren çiftçilere zaman zaman önemli destekler verilse de bu desteklerin yerinde kullanılmaması sonucu para işe yaramadan tüketilmektedir. En sonda Tarımsal sulama birliklerinin kapatılıp DSİ’ye bağlanmasıyla bölge çiftçileri yeterince sulama konularında destek alamamaktadır. Pancarını, patatesini ve karpuz gibi ürünlerini sulamada zorluk çeken çiftçiler dertlerini anlatacak mercilere ulaşamamaktadırlar. Geçen yıl üreticiler sırf sulamadan dolayı tonlarca ürün zayiatı vermiştir. Çiftçiler el ele vererek tarımsal şirketleşme güç birliği oluşturmak için bıkmadan, usanmadan mücadele vermelidir. Geçen yıl olduğu gibi kimi zaman tartaklansalar da, kimi zaman başka engellerle karşılaşsalar da hiç durmadan ilerleyerek birlik beraberlik içerisinde hak zayilerine karşı şirketleşmeye doğru gitme zorundadır. Geçen yıllarda Ortakaraören de arazi su baskını, Taraşçı da ise doğal afetten dolayı sera yıkımlarından çiftçiler yalnız bırakılmışlardır. Üretim yapamayarak zarar etmişlerdir. Hiçbir yetkili de necisiniz dememiştir. Seydişehir, yerinde sayan, gün yüzüne çıkmayı bekleyen bu potansiyelini mutlak surette değerlendirmek zorundadır. Bu verimli toprakları çok daha iyi değerlendirmelidir. Buda üreticilerin güç birliğiyle olacak iştir. Toprakların kullanımından bilinçli tarıma, üretimden pazarlamaya, satışa kadar her türlü faaliyetin içerisinde yer alacak tarımsal şirketleşmeyle çiftçinin kazancını ilk etapta 2 katına çıkartmak olmalıdır. Tarımsal şirketleşme en önemli hedef olmalıdır. Gelecek de kurtuluş da tarımsal kalkınmadadır.

Seydişehir’de yeni açılan Beyşehir, Seydişehir, Apa (BSA) kanalıyla ve Suğla gölünün yapay bir gölet haline getirilmesiyle en verimli arazilerde yüzde 20'lere varan tarım toprağı zayiatı oldu.

Suğla ovasıyla Türkiye'nin en önemli tarım alanlarından biri olan Seydişehir, hem siyasi olarak, hem de yerelde Konya genelinde tarımsal özelliğini kaybeden ilçe haline geldi.

Tüm bunların yanı sıra eski Çarşamba kanalı işlevini kaybederken yeni açılan BSA kanalı Seydişehir’i ve suğla ovasını sulamadan bu toprakları arkasında bırakarak Çumra’ya akmaktadır. Suğla baraj göletine de yerel halkın Çumra’dan izin almadan her hangi iş yapamamaktadır.

Böylesine önemli bir tarım potansiyelinin bugüne kadar istenildiği şekilde harekete geçirilmemesi gerçekten çok acı.

Tarımsal şirketleşmeye geçilmelidir;

Seydişehir’in bereketli toprakları üzerinde tarımsal faaliyet gösteren çiftçilere zaman zaman önemli destekler verilse de bu desteklerin yerinde kullanılmaması sonucu para işe yaramadan tüketilmektedir.

En sonda Tarımsal sulama birliklerinin kapatılıp DSİ’ye bağlanmasıyla bölge çiftçileri yeterince sulama konularında destek alamamaktadır. Pancarını, patatesini ve karpuz gibi ürünlerini sulamada zorluk çeken çiftçiler dertlerini anlatacak mercilere ulaşamamaktadırlar.

Geçen yıl üreticiler sırf sulamadan dolayı tonlarca ürün zayiatı vermiştir.

Çiftçiler el ele vererek tarımsal şirketleşme güç birliği oluşturmak için bıkmadan, usanmadan mücadele vermelidir.

Geçen yıl olduğu gibi kimi zaman tartaklansalar da, kimi zaman başka engellerle karşılaşsalar da hiç durmadan ilerleyerek birlik beraberlik içerisinde hak zayilerine karşı şirketleşmeye doğru gitme zorundadır. Geçen yıllarda Ortakaraören de arazi su baskını, Taraşçı da ise doğal afetten dolayı sera yıkımlarından çiftçiler yalnız bırakılmışlardır. Üretim yapamayarak zarar etmişlerdir. Hiçbir yetkili de necisiniz dememiştir.

Seydişehir, yerinde sayan, gün yüzüne çıkmayı bekleyen bu potansiyelini mutlak surette değerlendirmek zorundadır. Bu verimli toprakları çok daha iyi değerlendirmelidir. Buda üreticilerin güç birliğiyle olacak iştir. Toprakların kullanımından bilinçli tarıma, üretimden pazarlamaya, satışa kadar her türlü faaliyetin içerisinde yer alacak tarımsal şirketleşmeyle çiftçinin kazancını ilk etapta 2 katına çıkartmak olmalıdır. Tarımsal şirketleşme en önemli hedef olmalıdır. Gelecek de kurtuluş da tarımsal kalkınmadadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.