whatsapp

Tarihi su değirmenleri yok oldu

NOSTALJİ 21.12.2020 - 01:23, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Tarihi su değirmenleri yok oldu

Seydişehir’de bir dönem tarımla uğraşan herkesin sosyal ve ekonomik olarak yaşamında büyük bir yeri bulunan su değirmenleri vardı. Yenice mahallesinde sadece bir tane Müftüoğlu su değirmenini kalıntısı kaldı. İlçedeki onlarca tarihi miraslarımızdan su değirmenleri hayatımızdan çıkıp tarih oldu. Değirmenlerin işlevsiz hale gelmesindeki etkenlerden biri yer altı sularının tamamen çekilmesi, bir diğer neden de fırın ekmeği üretimi artınca köy halkının giderek hazır ekmeğe yönelmesi de oldu. O günleri yaşayan insanlardan 87 yaşındaki Mustafa Yılmaz, un öğütmek için günlerce sıra beklediğini belirterek, ‘’  Seydişehir köylerinde pişen her ekmekte o değirmencinin alın teri vardı. Değirmeni döndüren dere her ne kadar kurusa da zamana meydan okuyan değirmenin taşları artık dönmese de kapısına kilit vurulsa da hala üzerine sinmiş tahıl ve un kokuları sizi içine çeker geçmiş zamanın gizemli yaşamlarına alır götürür’’ diye yakındı.

Seydişehir’de bir dönem tarımla uğraşan herkesin sosyal ve ekonomik olarak yaşamında büyük bir yeri bulunan su değirmenleri vardı.

Yenice mahallesinde sadece bir tane Müftüoğlu su değirmenini kalıntısı kaldı. İlçedeki onlarca tarihi miraslarımızdan su değirmenleri hayatımızdan çıkıp tarih oldu.

Değirmenlerin işlevsiz hale gelmesindeki etkenlerden biri yer altı sularının tamamen çekilmesi, bir diğer neden de fırın ekmeği üretimi artınca köy halkının giderek hazır ekmeğe yönelmesi de oldu.

O günleri yaşayan insanlardan 87 yaşındaki Mustafa Yılmaz, un öğütmek için günlerce sıra beklediğini belirterek, ‘’  Seydişehir köylerinde pişen her ekmekte o değirmencinin alın teri vardı. Değirmeni döndüren dere her ne kadar kurusa da zamana meydan okuyan değirmenin taşları artık dönmese de kapısına kilit vurulsa da hala üzerine sinmiş tahıl ve un kokuları sizi içine çeker geçmiş zamanın gizemli yaşamlarına alır götürür’’ diye yakındı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.