whatsapp

Suyun önemi açıklaması

SİVİL TOPLUM 20.03.2018 - 01:57, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Suyun önemi açıklaması

Karaören Pompaj Sulama Birliği Başkanı Hasan Gökce’nin 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.
Su bireylerin en temel gereksinimi olma Ekonomik faaliyetlere kaynaklık etme özelliği ile ulusların devamlılığı için yaşamsal bir kaynaktır. Su kaynakların korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmalı. Su kaynaklarının geliştirilmesi ekonomik üretkenlik ve sosyal refaha doğrudan katkı yapmaktır. Su kaynaklarını tasarruflu kullanmak bilinci yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası her düzeyde geliştirilmelidir. Yeryüzündeki suyun 97’si tuzludur. 3’lük tatlı su kaynakları insanlar, bitkiler yaban hayat, tarım ve sanayi rekabet etme durumundadır. Ülkemiz su zengini bir ülke değildir. Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın DSİ tarafından yapılması gerektiği şeklinde yanlış bir görüş bulunmaktadır. Bu bakımdan çiftçilerin bitki su ihtiyacından fazla su talepleri özellikle kısıtlı sulama yapılan zamanlarda DSİ’yi ve Birliğimizi zor durumda ülkemiz suyunun barajlar, sulama projeleri, göletler ve depolamalar, yapılan çalışmalar; suyun kontrolü korunması adına ciddi yatırımlar yapılmış ve yapılmaktadır. Ülkemizde tatlı suyun 96’sı sulama birlikleri ve sulama kooperatiflerin kontrolü ve tasarrufundadır. Bu suyun bilinçli yerinde ve zamanında kullanması adına büyük çalışmalarımız ve gayretlerimiz vardır. Sulama Birliğimizin sulama teknikleriyle ilgili çalışmaları. Genellikle çiftçilerimizde fazla ürün alabilmek için daha fazla sulama bırakmaktadır. Yeterli sulama suyu bulunan tesislerde bu gibi talepler bir ölçüde karşılama yoluna girildiğinden, fazla ve gereksiz su kullanımı hem verimi azaltmakta hem de milli servetin ziyan olması anlamına gelmektedir. Fazla su kullanımının faydalı olmadığı ve en uygun sulama yönetiminin konusunda çiftçilerimizin eğitilerek fazla su kullanma alışkanlığının önüne geçilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Günümüz dünyasında havaların ısınması ve iklim şartlarının değişmesiyle kuraklık tehlikelerinin yaşanabileceği görünmekte ve su krizleri yaşanmaktadır. Afrika ülkelerinde kronik hastalık halini alan susuzluk büyük tehlikeler arz etmektedir. Kalkınmanın başlıca itici gücü olan su kaynaklarımızı bilinçli, duyarlı, akılcı, adil ve barışçı biçimde kullanmamız gerekir. Tüm insanların ve bölge halkının 22 Mart Dünya Su Gününü kutluyorum.
Karaören Pompaj Sulama Birliği Başkanı Hasan Gökce’nin 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

Su bireylerin en temel gereksinimi olma Ekonomik faaliyetlere kaynaklık etme özelliği ile ulusların devamlılığı için yaşamsal bir kaynaktır. Su kaynakların korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmalı. Su kaynaklarının geliştirilmesi ekonomik üretkenlik ve sosyal refaha doğrudan katkı yapmaktır. Su kaynaklarını tasarruflu kullanmak bilinci yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası her düzeyde geliştirilmelidir.

Yeryüzündeki suyun 97’si tuzludur. 3’lük tatlı su kaynakları insanlar, bitkiler yaban hayat, tarım ve sanayi rekabet etme durumundadır. Ülkemiz su zengini bir ülke değildir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın DSİ tarafından

yapılması gerektiği şeklinde yanlış bir görüş bulunmaktadır. Bu bakımdan çiftçilerin bitki su ihtiyacından fazla su talepleri özellikle kısıtlı sulama yapılan zamanlarda DSİ’yi ve Birliğimizi zor durumda ülkemiz suyunun barajlar, sulama projeleri, göletler ve depolamalar, yapılan çalışmalar; suyun kontrolü korunması adına ciddi yatırımlar yapılmış ve yapılmaktadır.

Ülkemizde tatlı suyun 96’sı sulama birlikleri ve sulama kooperatiflerin kontrolü ve tasarrufundadır. Bu suyun bilinçli yerinde ve zamanında kullanması adına büyük çalışmalarımız ve gayretlerimiz vardır.

Sulama Birliğimizin sulama teknikleriyle ilgili çalışmaları.

Genellikle çiftçilerimizde fazla ürün alabilmek için daha fazla sulama bırakmaktadır. Yeterli sulama suyu bulunan tesislerde bu gibi talepler bir ölçüde karşılama yoluna girildiğinden, fazla ve gereksiz su kullanımı hem verimi azaltmakta hem de milli servetin ziyan olması anlamına gelmektedir. Fazla su kullanımının faydalı olmadığı ve en uygun sulama yönetiminin konusunda çiftçilerimizin eğitilerek fazla su kullanma alışkanlığının önüne geçilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir.

Günümüz dünyasında havaların ısınması ve iklim şartlarının değişmesiyle kuraklık tehlikelerinin yaşanabileceği görünmekte ve su krizleri yaşanmaktadır.

Afrika ülkelerinde kronik hastalık halini alan susuzluk büyük tehlikeler arz etmektedir.

Kalkınmanın başlıca itici gücü olan su kaynaklarımızı bilinçli, duyarlı, akılcı, adil ve barışçı biçimde kullanmamız gerekir. Tüm insanların ve bölge halkının 22 Mart Dünya Su Gününü kutluyorum.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.