whatsapp

Şovenizm nedir?

SİVİL TOPLUM 13.12.2018 - 01:05, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Şovenizm nedir?

Şovenizm, Türkiye'de pek çok insan tarafından "şov yapmak" olarak biliniyor ve cümle içinde yanlış kullanılıyor. Peki, şovenizm nedir? Şovenizm nedir? Şovenizm, değişik ırk ve uluslararasında düşmanlık yaratmayı amaçlayan ve bu yolda kışkırtmada bulunan aşırı ulusçuluk akımıdır. Tabii sadece iki ulus olmayabilir; aynı ulusun çeşitli grup veya yöresi arasında da şovenistler eksik olmaz. Şovenizm (Chauvinism) nasıl ortaya çıktı? Nicolas Chauvin, başkumandanı Napolyon’a sarsılmaz, fanatik sadâkatle bağlı bir askerdi. Napolyon’un harplerinden birinde yaralanmış olmasına rağmen, onun tarihte bir benzeri olmayan bir lider olduğuna inanmış, Napolyon sürgündeyken dahi onun türküsünü şevkle çalmaktan vazgeçmemişti.  Fransızlar ise küçük onbaşıyı başlarından atmakla memnun olduklarından Chauvin'in her yerde ve her zaman Napolyon’un müdafaasını yapması, onun gibi bir vatanseverin bir daha yetişmeyeceğinde ısrar etmesi karşısında, Chauvin'le alaya başladılar. cogniard'ın 1831'de sahneye konan eserinde (la cocorde tricolere) chavvin adlı bir karakter, milli üstünlük nutukları çeker zafer şarkıları çağırır.   O halde abartılı, fanatik, bir milliyetçilik şovenizm (chauvinism), ona tutulan kimse ise şovendir.

Şovenizm, Türkiye'de pek çok insan tarafından "şov yapmak" olarak biliniyor ve cümle içinde yanlış kullanılıyor. Peki, şovenizm nedir?

Şovenizm nedir?

Şovenizm, değişik ırk ve uluslararasında düşmanlık yaratmayı amaçlayan ve bu yolda kışkırtmada bulunan aşırı ulusçuluk akımıdır.

Tabii sadece iki ulus olmayabilir; aynı ulusun çeşitli grup veya yöresi arasında da şovenistler eksik olmaz.

Şovenizm (Chauvinism) nasıl ortaya çıktı?

Nicolas Chauvin, başkumandanı Napolyon’a sarsılmaz, fanatik sadâkatle bağlı bir askerdi. Napolyon’un harplerinden birinde yaralanmış olmasına rağmen, onun tarihte bir benzeri olmayan bir lider olduğuna inanmış, Napolyon sürgündeyken dahi onun türküsünü şevkle çalmaktan vazgeçmemişti. 

Fransızlar ise küçük onbaşıyı başlarından atmakla memnun olduklarından Chauvin'in her yerde ve her zaman Napolyon’un müdafaasını yapması, onun gibi bir vatanseverin bir daha yetişmeyeceğinde ısrar etmesi karşısında, Chauvin'le alaya başladılar. cogniard'ın 1831'de sahneye konan eserinde (la cocorde tricolere) chavvin adlı bir karakter, milli üstünlük nutukları çeker zafer şarkıları çağırır.  

O halde abartılı, fanatik, bir milliyetçilik şovenizm (chauvinism), ona tutulan kimse ise şovendir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.