whatsapp

Seyyid Harun camiinde 713 yıldır ezan sesi yükseliyor

KÜLTÜR - SANAT 18.09.2015 - 13:26, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Seyyid Harun camiinde 713 yıldır ezan sesi yükseliyor

Seyyid Harun Veli tarafından 1302 yılında Seydişehir’de yaptırdığı tarihi camii’de 713 yıldır ezan sesi yükseliyor.
13 yüzyılda Horasanda yaşayan Sultan Seyyid Harun İlahi bir emirle çıktığı yolda Anadolu'ya gelerek islamın yaygınlaşması için Seydişehir’de şehir kuran adına yaptırdığı camiyle 7 asrı aşkın zamandır ezan sesleriyle kapılarını cemaatine açmaya devam ediyor. Seyyid Harun Camii İmamı Süleyman Koyuncu, yaptığı açıklamada 713 yıldır ezan sesinin hiçbir zaman kesilmediğini hala  ibadet yapılmaya devam ettiğini söyledi. Kabristan ve türbesinin hemen yanındaki caminin yanında bulunduğunu ifade eden Koyuncu, Seyyid Harun camii’de 713 yıldır kesintisiz ezan-ı Muhammedi'ye okunurken, kesintisiz bir şekilde Müslümanlar bu camide ibadet ediyor. İlçenin en eski cami olma hüviyetini taşırken günümüze kadar gelen tarihi iştihamı ile ayakta durmaktadır. Seyyid Harun Veli Hazretleri Peygamber Efendimizin soyundan gelen Seydişehir’i kuran büyük bir velidir.13 Yüzyılda Horasan Bölgesinde yaşamakta olan Sultan ve ilim medrese sahibi Seyyid Harun Veli, Kulağına birkaç defa gelen ‘ Ya Harun Rum’a çık ve Karaman bölgesinde bulunan Küpe dağının çevresinde bir şehir kur. O şehir halkı Salih ola’ sesi üzerine mürütleri ile birlikte kendisine kılavuzluk yapan bulutların gölgesinden geçerek Küpe dağının etrafını mesken seçmiş. Ve Seyyid’ler şehri olarak tarihe geçen Seydişehir’i kurmuştur. İlahi bir emirle Seydişehir’e gelen Seyyid Harun Veli’nin Çiğdem Tepesinde inşa ettiği cami ve hamamın çevresi yerleşim yeri haline gelmiştir. Anadolu İslam medeniyetleri  şekillenmesinde büyük rol oynamıştır. Bir alim, bir zahit bir veli olarak Seyyid Harun Veli almış olduğu bu emir ve işaret üzerine dünya taç ve tahtını terk ederek manevi sultanlığı tercih etmiştir. Horasan’dan çıktığı büyük bir yolculuğun varış noktasına ulaşmış. Seydişehir’in temelini takva üzerine Anadolu’nun bu şirin köşesinde almıştır. Hicret yurdu olarak Seydişehir’in seçilmesi sırasında değildir. Burayı manevi, erdemli şehir haline getirmiştir’’dedi.
Seyyid Harun Veli tarafından 1302 yılında Seydişehir’de yaptırdığı tarihi camii’de 713 yıldır ezan sesi yükseliyor.

13 yüzyılda Horasanda yaşayan Sultan Seyyid Harun İlahi bir emirle çıktığı yolda Anadolu'ya gelerek islamın yaygınlaşması için Seydişehir’de şehir kuran adına yaptırdığı camiyle 7 asrı aşkın zamandır ezan sesleriyle kapılarını cemaatine açmaya devam ediyor.

Seyyid Harun Camii İmamı Süleyman Koyuncu, yaptığı açıklamada 713 yıldır ezan sesinin hiçbir zaman kesilmediğini hala  ibadet yapılmaya devam ettiğini söyledi.

Kabristan ve türbesinin hemen yanındaki caminin yanında bulunduğunu ifade eden Koyuncu,

Seyyid Harun camii’de 713 yıldır kesintisiz ezan-ı Muhammedi'ye okunurken, kesintisiz bir şekilde Müslümanlar bu camide ibadet ediyor. İlçenin en eski cami olma hüviyetini taşırken günümüze kadar gelen tarihi iştihamı ile ayakta durmaktadır.

Seyyid Harun Veli Hazretleri Peygamber Efendimizin soyundan gelen Seydişehir’i kuran büyük bir velidir.13 Yüzyılda Horasan Bölgesinde yaşamakta olan Sultan ve ilim medrese sahibi Seyyid Harun Veli, Kulağına birkaç defa gelen ‘ Ya Harun Rum’a çık ve Karaman bölgesinde bulunan Küpe dağının çevresinde bir şehir kur. O şehir halkı Salih ola’ sesi üzerine mürütleri ile birlikte kendisine kılavuzluk yapan bulutların gölgesinden geçerek Küpe dağının etrafını mesken seçmiş. Ve Seyyid’ler şehri olarak tarihe geçen Seydişehir’i kurmuştur.

İlahi bir emirle Seydişehir’e gelen Seyyid Harun Veli’nin Çiğdem Tepesinde inşa ettiği cami ve hamamın çevresi yerleşim yeri haline gelmiştir. Anadolu İslam medeniyetleri  şekillenmesinde büyük rol oynamıştır. Bir alim, bir zahit bir veli olarak Seyyid Harun Veli almış olduğu bu emir ve işaret üzerine dünya taç ve tahtını terk ederek manevi sultanlığı tercih etmiştir. Horasan’dan çıktığı büyük bir yolculuğun varış noktasına ulaşmış. Seydişehir’in temelini takva üzerine Anadolu’nun bu şirin köşesinde almıştır. Hicret yurdu olarak Seydişehir’in seçilmesi sırasında değildir. Burayı manevi, erdemli şehir haline getirmiştir’’dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.