whatsapp

Sağ ve sol kavramlar geçerliliğini yitirdi mi?

ANALİZ 11.02.2019 - 01:41, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Sağ ve sol kavramlar geçerliliğini yitirdi mi?

Sağ ve sol gibi kavramların artık eskisi kadar net ayrımlar yaşamadığını, zıt görüşlü insanların bile zaman zaman ortak paydada buluştuğunu görebiliyoruz. Bu da akıllara sağ ve sol gibi iki ana ideoloji başta olmak üzere, bu tür kavramların geçerliliklerini yitirdiği düşüncesini getiriyor. 21. yüzyıldayız. Her gün yeni bir bilgi edinebiliyoruz. Fikirlerimiz her an değişiyor. Dahası fikirlerimizi tek kaynaktan beslemiyoruz. Bu da ideoloji dediğimiz kavramın geçerliliğini yitirmesine yol açıyor. Bugün toplumunuzda kendisini sosyalist, kapitalist, anarşist, fundamentalist vb kavramlarla tanımlayan insanların hiçbirinin düşünceleri bu ideolojilerle birebir örtüşmüyor. Aynı ideolojiyi takip ettiğini belirten insanlar çok temel konularda zıt düşebiliyor. Bunun sebebi elbette çok fazla bilgiye ve kaynağa sahip olmamız. Yeri geliyor bir Türkçü ile bir kürtçü, bir islamcı ile bir sükülerizm yanlısı aynı paydada buluşabiliyor. Bugün Türkiye siyasetinde dahi tam olarak sağ ve tam olarak sol şeklinde sınıflandırabileceğimiz partiler azalmıştır. Seçmen tercihlerinde de sağcı solcu ayrımından ziyade parti programı önem kazanmıştır. Elbette bunu eski kuşak için söylemiyorum, onlar alışkanlıklarını devam ettiriyor ancak yeni kuşak bu ayrımın -bilinçli veya bilinçsiz- çoktan dışına çıkmıştır. Sosyal demokrasi dediğimiz görüş aslında sağ ile solun ortasında bir görüş. Kendisine sağcı diyen sosyal demokratlar olduğu gibi solcu diyenler de var. Zaten sosyal demokrasi dediğimiz şey vahşi kapitalizmin liberalizm ve insan hakları ile yumuşatılmış, sosyalizmin bir kısım yönlerini içinde barındıran karma bir ideoloji. Dolayısıyla sosyal demokrasi kavramı zaten başlı başına sağ ve solun birbiri içinde eridiğini ortaya koyar. Öncelikle sağ ve sol neden bu kadar iç içe, sol neden sağın karakteristik özelliklerini taşıyor diye sorulursa bunun nedeni solun artık sol gibi olmadığı, daha doğrusu piyasadaki hiç bir solcunun bildiğimiz anlamda solcu gibi olmadığıdır. Geçmiş yüzyıllarda ideoloji insanları yönetiyor iken, günümüz dünyasında insanlar ideolojilerine yön veriyor. Bugüne kadar sağ ideolojinin hâkim sürdüğü toplumda henüz sol ideoloji ile yönetilmedikleri için solun da benzer bir şekilde olduğunu düşünüyorlar. Nefes alıp verdiğimiz sürece, sağ ve sol kavramları da var olmaya devam edecek. Belli bir süre herhangi biri talep görmese dahi yine de varlığını sürdürecektir.

Sağ ve sol gibi kavramların artık eskisi kadar net ayrımlar yaşamadığını, zıt görüşlü insanların bile zaman zaman ortak paydada buluştuğunu görebiliyoruz. Bu da akıllara sağ ve sol gibi iki ana ideoloji başta olmak üzere, bu tür kavramların geçerliliklerini yitirdiği düşüncesini getiriyor.

21. yüzyıldayız.

Her gün yeni bir bilgi edinebiliyoruz. Fikirlerimiz her an değişiyor.

Dahası fikirlerimizi tek kaynaktan beslemiyoruz. Bu da ideoloji dediğimiz kavramın geçerliliğini yitirmesine yol açıyor.

Bugün toplumunuzda kendisini sosyalist, kapitalist, anarşist, fundamentalist vb kavramlarla tanımlayan insanların hiçbirinin düşünceleri bu ideolojilerle birebir örtüşmüyor. Aynı ideolojiyi takip ettiğini belirten insanlar çok temel konularda zıt düşebiliyor. Bunun sebebi elbette çok fazla bilgiye ve kaynağa sahip olmamız.

Yeri geliyor bir Türkçü ile bir kürtçü, bir islamcı ile bir sükülerizm yanlısı aynı paydada buluşabiliyor.

Bugün Türkiye siyasetinde dahi tam olarak sağ ve tam olarak sol şeklinde sınıflandırabileceğimiz partiler azalmıştır. Seçmen tercihlerinde de sağcı solcu ayrımından ziyade parti programı önem kazanmıştır.

Elbette bunu eski kuşak için söylemiyorum, onlar alışkanlıklarını devam ettiriyor ancak yeni kuşak bu ayrımın -bilinçli veya bilinçsiz- çoktan dışına çıkmıştır.

Sosyal demokrasi dediğimiz görüş aslında sağ ile solun ortasında bir görüş. Kendisine sağcı diyen sosyal demokratlar olduğu gibi solcu diyenler de var. Zaten sosyal demokrasi dediğimiz şey vahşi kapitalizmin liberalizm ve insan hakları ile yumuşatılmış, sosyalizmin bir kısım yönlerini içinde barındıran karma bir ideoloji.

Dolayısıyla sosyal demokrasi kavramı zaten başlı başına sağ ve solun birbiri içinde eridiğini ortaya koyar.

Öncelikle sağ ve sol neden bu kadar iç içe, sol neden sağın karakteristik özelliklerini taşıyor diye sorulursa bunun nedeni solun artık sol gibi olmadığı, daha doğrusu piyasadaki hiç bir solcunun bildiğimiz anlamda solcu gibi olmadığıdır.

Geçmiş yüzyıllarda ideoloji insanları yönetiyor iken, günümüz dünyasında insanlar ideolojilerine yön veriyor.

Bugüne kadar sağ ideolojinin hâkim sürdüğü toplumda henüz sol ideoloji ile yönetilmedikleri için solun da benzer bir şekilde olduğunu düşünüyorlar.

Nefes alıp verdiğimiz sürece, sağ ve sol kavramları da var olmaya devam edecek.

Belli bir süre herhangi biri talep görmese dahi yine de varlığını sürdürecektir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.