whatsapp

Roma dönemi mezarları ilgisiz kaldı

TURİZM 25.12.2018 - 03:33, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Roma dönemi mezarları ilgisiz kaldı

Konya’nın Seydişehir ilçesi Çavuş Mahallesinde bir kısmı toprak altında bulunan Roma dönemine ait 7 bin yıllık mezar (nekropol) alan sahipsiz kaldı. 2011 yılında 3 ay süren kazı çalışmasından sonra arkeolojik dokusunun tespitine yönelik her hangi bir çalışmanın yapılmaması kültüre verilen değerlerin ölçüsünü gösteriyor. Konya Müze Müdürlüğünce Çavuş mahallesindeki Sekiyurtları Nekropolünde yapılan kazılarda önemli tarihi eserler ortaya çıkarılmıştı. Ayrıca kaçakçılar tarafından kazıda insan figürlü heykel bir de haç ve 290 adet sikke ele geçirilmişti. Son derece zengin bir arkeolojik alana sahip olan bölgede mezarların (nekropol) yanı sıra kilisenin de ortaya çıkarılması gerekiyor. Mitras Mozaiklerin ise bir bölümü gün yüzüne çıkarılmıştı. Sekiyurtları Nekropolü ve Klisesinin tarihçesi; “Alanda Halk dilinde “por” olarak adlandırılan magmatik doğal kayanın işlenmesiyle oluşturulmuş Geç Roma (M.S 3. 4. yy.) dönemine tarihlendirilen nekropol (mezarlık) bulunmaktadır. Bu nekropol alanına beşik tonozlu bir kapıdan girilmektedir. 24x13 m boyutlarındaki kayaya oyulmuş mekânın içinde 10 adet kanal mezar ve yan duvarlarda farklı  ölçülerde 15 adet niş mezar bulunmaktadır. Ayrıca alanda kaçak kazılar sonucunda tahrip edilmiş daha küçük ölçekli mezar ve mezarlar yer almaktadır. Roma Dönemi’nde ( M.S. 3,4 yy.)  Çakılören   yerleşim yerinin Nekropol alanı olarak kullanılan Sekiyurtlar mevkii,  Doğu Roma Dönemi’nde  (M.S  5-6 yy.) teraslanıp düzleştirilerek bir kilise ve kiliseye bağlı müştemilat inşa edilerek dini amaçlı olarak kullanılmıştır. İlçenin geçmiş tarihine ciddi ışık tutacak Roma dönemi insanların yaşam alanlarını ortaya çıkarılması turizm açısından büyük önem taşıyor.

Konya’nın Seydişehir ilçesi Çavuş Mahallesinde bir kısmı toprak altında bulunan Roma dönemine ait 7 bin yıllık mezar (nekropol) alan sahipsiz kaldı.

2011 yılında 3 ay süren kazı çalışmasından sonra arkeolojik dokusunun tespitine yönelik her hangi bir çalışmanın yapılmaması kültüre verilen değerlerin ölçüsünü gösteriyor.

Konya Müze Müdürlüğünce Çavuş mahallesindeki Sekiyurtları Nekropolünde yapılan kazılarda önemli tarihi eserler ortaya çıkarılmıştı. Ayrıca kaçakçılar tarafından kazıda insan figürlü heykel bir de haç ve 290 adet sikke ele geçirilmişti.

Son derece zengin bir arkeolojik alana sahip olan bölgede mezarların (nekropol) yanı sıra kilisenin de ortaya çıkarılması gerekiyor. Mitras Mozaiklerin ise bir bölümü gün yüzüne çıkarılmıştı.

Sekiyurtları Nekropolü ve Klisesinin tarihçesi;

“Alanda Halk dilinde “por” olarak adlandırılan magmatik doğal kayanın işlenmesiyle oluşturulmuş Geç Roma (M.S 3. 4. yy.) dönemine tarihlendirilen nekropol (mezarlık) bulunmaktadır. Bu nekropol alanına beşik tonozlu bir kapıdan girilmektedir. 24x13 m boyutlarındaki kayaya oyulmuş mekânın içinde 10 adet kanal mezar ve yan duvarlarda farklı  ölçülerde 15 adet niş mezar bulunmaktadır.

Ayrıca alanda kaçak kazılar sonucunda tahrip edilmiş daha küçük ölçekli mezar ve mezarlar yer almaktadır.

Roma Dönemi’nde ( M.S. 3,4 yy.)  Çakılören   yerleşim yerinin Nekropol alanı olarak kullanılan Sekiyurtlar mevkii,  Doğu Roma Dönemi’nde  (M.S  5-6 yy.) teraslanıp düzleştirilerek bir kilise ve kiliseye bağlı müştemilat inşa edilerek dini amaçlı olarak kullanılmıştır.

İlçenin geçmiş tarihine ciddi ışık tutacak Roma dönemi insanların yaşam alanlarını ortaya çıkarılması turizm açısından büyük önem taşıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.