whatsapp

Osmanlıdan günümüze anayasa konferansı

BELEDİYE 02.04.2017 - 22:39, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Osmanlıdan günümüze anayasa konferansı

Seydişehir Belediyesinin organize ettiği Prof. Dr. Mehmet Çelik’in konuşmacı olarak katıldığı Osmanlıdan günümüze Anayasa konulu konferans büyük ilgi gördü.
Şaban Cengiz Kültür Merkezinde konuşan Çelik, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki demokrasi tarihi sürecini anlattı.  “ Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine kadar gelen ve hala ülke üzerinde oynanan oyunlar hakkında bilgiler veren Çelik, Tarih boyunca değişik milletlerin kendi içinde hep iktidar mücadelesi verdiğini, değişimlerin hep askeri darbelerle gerçekleştiğini ifade ederek Bizans’ta 16 hanedan askeri darbelerle değişmiştir. Keza Osmanlı tarihinde sadrazamların katledilmesi, hep askeri darbeler sonucudur. Dedi. Cumhuriyet dönemindeki darbelerin ve ihtilalların dış ve iç kaynaklı çete vasıtasıyla gerçekleştirdiğini hatırlatan Çelik, Bu millet yeni anayasaya onaylandığı zaman büyüklüğünü gösterecek şeklinde konuştu. Milli mücadeleden Lozan’a uzanan dönemi çarpıcı örneklerle ifade eden Çelik; ‘’Tarihte ABD, Fransa, İspanya, İsviçre’den sonra Osmanlı 1876 yılında ilk anayasasını yaptı. Daha öncede Osmanlıda bir hukuk sistemi vardı daha demokrattı. Osmanlının son dönemlerindeki coğrafyada hep kan, gözyaşı, acılar, savaşlar vardı. Peki, ABD’de, Uzak doğuda, AB’de de neye yoktu ta Osmanlı’nın İslam coğrafyasında savaşlar vardı. Çünkü Avrupa sanayi devrimine geçerken rezervleri bitmek üzereydi yeni enerji kaynakları Ortadoğu üzerinde çok fazlaydı Viyana toplantısından sonra hep Osmanlının üzerine geldiler. Osmanlı 5 milyon kilometre kare toprak kaybetti.5 milyon insan Çanakkale, savaşında kaybettik. Cumhuriyet kurulduğunda 1927 nüfus sayımında 14 milyon insan vardı. Bunun 8,5 milyonu kadın onunda 6 milyonu dul idi. Balkanlar, Sarıkamış, Yemen ve Çanakkale’de beyleri şehit olmuştu geriye kalan çocukların çoğu da yetim idi. Türkiye Cumhuriyetinde Serv haritası Türk genelkurmayı tarafından çizilmişti. Koca bir İmparatorluk İngilizler tarafından dağıtıldı adına serv dediler. Anadolu coğrafyasında serv anlaşması yoktur. Gazi Paşa da Nutuk’da proje diye bahseder. Amaçları Serv haritasıyla ana doludaki varlığınızı bize borçlusun diyerek varlıklarını sürdürüyorlardı. Lozan ise Türkiye’nin kuruluş bildirgesi değildir. Osmanlı’nın defin ruhsatıdır. Ama bu ülkede meşru hale getirdiler. İlk defa Adnan Menderes Tarım sanayisi için Rusya ile İskenderun Demirçelik fabrikası anlaşması yapacağında ihtilal yaptılar. Gelecek olan idarecilere ders olsun diye astılar. Tahran Üniversitelerinde füzeler yapılırken bizim üniversitelerimiz toplu iğne bile yapmadı. Uzun adam Aselsana yöneldi. Bu kez yazılım yapan mühendisler öldürüldü. Bütün faili mechul olayların ve darbelerin arkasında ABD var. 15 Temmuz darbesini bizzat ABD kendi yaptı. Fetö onun kullandığı bir aparattı. Batı hegemonyasındaki ülkeleri parmağında oynattığı gibi Türkiye’ylede oynamaya çalıştı. Uzun adam sayesinde yapamadılar. Onun için Avrupa’nın ABD nin derdi uzun adam. Yeni bir anayasanın denenmesinde ne var. Aklımıza yatmazsa tekrar parlamenter sisteme geri döneriz. Yani bu Allahın emri mi?’’  Program günün anısına Prof. Dr. Mehmet Çelik’e Belediye Başkanı Mehmet Tutal’ın hediye takdimi ile sona erdi.
Seydişehir Belediyesinin organize ettiği Prof. Dr. Mehmet Çelik’in konuşmacı olarak katıldığı Osmanlıdan günümüze Anayasa konulu konferans büyük ilgi gördü.

Şaban Cengiz Kültür Merkezinde konuşan Çelik, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki demokrasi tarihi sürecini anlattı.  “

Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine kadar gelen ve hala ülke üzerinde oynanan oyunlar hakkında bilgiler veren Çelik, Tarih boyunca değişik milletlerin kendi içinde hep iktidar mücadelesi verdiğini, değişimlerin hep askeri darbelerle gerçekleştiğini ifade ederek Bizans’ta 16 hanedan askeri darbelerle değişmiştir. Keza Osmanlı tarihinde sadrazamların katledilmesi, hep askeri darbeler sonucudur. Dedi.
Cumhuriyet dönemindeki darbelerin ve ihtilalların dış ve iç kaynaklı çete vasıtasıyla gerçekleştirdiğini hatırlatan Çelik, Bu millet yeni anayasaya onaylandığı zaman büyüklüğünü gösterecek şeklinde konuştu.
Milli mücadeleden Lozan’a uzanan dönemi çarpıcı örneklerle ifade eden Çelik; ‘’Tarihte ABD, Fransa, İspanya, İsviçre’den sonra Osmanlı 1876 yılında ilk anayasasını yaptı. Daha öncede Osmanlıda bir hukuk sistemi vardı daha demokrattı. Osmanlının son dönemlerindeki coğrafyada hep kan, gözyaşı, acılar, savaşlar vardı. Peki, ABD’de, Uzak doğuda, AB’de de neye yoktu ta Osmanlı’nın İslam coğrafyasında savaşlar vardı. Çünkü Avrupa sanayi devrimine geçerken rezervleri bitmek üzereydi yeni enerji kaynakları Ortadoğu üzerinde çok fazlaydı Viyana toplantısından sonra hep Osmanlının üzerine geldiler. Osmanlı 5 milyon kilometre kare toprak kaybetti.5 milyon insan Çanakkale, savaşında kaybettik. Cumhuriyet kurulduğunda 1927 nüfus sayımında 14 milyon insan vardı. Bunun 8,5 milyonu kadın onunda 6 milyonu dul idi. Balkanlar, Sarıkamış, Yemen ve Çanakkale’de beyleri şehit olmuştu geriye kalan çocukların çoğu da yetim idi. Türkiye Cumhuriyetinde Serv haritası Türk genelkurmayı tarafından çizilmişti. Koca bir İmparatorluk İngilizler tarafından dağıtıldı adına serv dediler. Anadolu coğrafyasında serv anlaşması yoktur. Gazi Paşa da Nutuk’da proje diye bahseder. Amaçları Serv haritasıyla ana doludaki varlığınızı bize borçlusun diyerek varlıklarını sürdürüyorlardı. Lozan ise Türkiye’nin kuruluş bildirgesi değildir. Osmanlı’nın defin ruhsatıdır. Ama bu ülkede meşru hale getirdiler. İlk defa Adnan Menderes Tarım sanayisi için Rusya ile İskenderun Demirçelik fabrikası anlaşması yapacağında ihtilal yaptılar. Gelecek olan idarecilere ders olsun diye astılar. Tahran Üniversitelerinde füzeler yapılırken bizim üniversitelerimiz toplu iğne bile yapmadı. Uzun adam Aselsana yöneldi. Bu kez yazılım yapan mühendisler öldürüldü. Bütün faili mechul olayların ve darbelerin arkasında ABD var. 15 Temmuz darbesini bizzat ABD kendi yaptı. Fetö onun kullandığı bir aparattı. Batı hegemonyasındaki ülkeleri parmağında oynattığı gibi Türkiye’ylede oynamaya çalıştı. Uzun adam sayesinde yapamadılar. Onun için Avrupa’nın ABD nin derdi uzun adam. Yeni bir anayasanın denenmesinde ne var. Aklımıza yatmazsa tekrar parlamenter sisteme geri döneriz. Yani bu Allahın emri mi?’’ 

Program günün anısına Prof. Dr. Mehmet Çelik’e Belediye Başkanı Mehmet Tutal’ın hediye takdimi ile sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.