whatsapp

Milli parkımız gürlevük

SİVİL TOPLUM 08.02.2020 - 01:02, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Milli parkımız gürlevük

Ali Kazankaya-Araştırmacı-Yazar
Milli Parkımız –Tabiat Parkımız Kuğulu Parkımızı Doğa harikası yerde Gürlevük’ün patladığı anki zamanı seyretmekle olmaz? Bazı doğa olayları yularsız aslan gibidir kontrol edilmezse etrafına zarar verebilir. Şöyle ki Gürlevük çok yağan kar lodos ve yağmurla dağın altındaki dehlizlerdeki kaplarına sığamayarak Ferzine Mağarası’nın altındaki bacadan asırlardır senenin belli zamanlarında sifon yaparak dışarı gürültü ile fışkırır ve ortalama 1200 metre rakımdan aşağı hızla akarak Kuğulu Tabiat Parkına varır. Şurası iyi bilinmelidir ki Kuğulu mesire alanın da gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Gürlevük ilk patladığı zamanlar dağın altındaki çamurlu suları ilk etapta aşağı indirir ve piknik alanını çamurlu sular kaplar çayırların kurumasına sebep olabilir, elektrik panoları suyun içinde kalabilir aydınlatma süs ışıkları enerji hatları zarar görür otopark çamur kaplanır yazın piknik yapanları toza boğar ayrıca birinci havuz (Gök Böget )’te bulunan balık çeşitleri süyla Oğlak Geçidi’nden Mağmanda üzerinden Suğla’ya akar giderler ayrıca adada bulunan tavus kuş ve ördek ve kuğular zarar görebilirler. Ne yapmamız gerekir? Hava raporları Belediye’mizce bilinmekte 1.gölet (Gök Böğed) de  ve hemde aşağı göletteki kapakların kolay hızlı ve çabuk açılabilmesi için teknik sistemin olması gerekir Belediye Fen İşleri Motorize teknik ekibi bu işi yapabilir gelen suyun debisi yüksekse gelen suyu tahliye edebilecek şekilde kapakların gözden geçilmesi gerekir yalnız bu kapakların önüne geniş tel örgüden usulüne uygun bir kalkıp inebilen kafes ve kapakların can ve mal emniyeti için gerekli olduğu kanaatindeyim. Güzel Seydişehir’imizin Doğa harikası Milli Park’ımıza ne yapsak azdır.   Devam edecek.
Ali Kazankaya-Araştırmacı-Yazar

Milli Parkımız –Tabiat Parkımız Kuğulu Parkımızı Doğa harikası yerde Gürlevük’ün patladığı anki zamanı seyretmekle olmaz?

Bazı doğa olayları yularsız aslan gibidir kontrol edilmezse etrafına zarar verebilir.

Şöyle ki Gürlevük çok yağan kar lodos ve yağmurla dağın altındaki dehlizlerdeki kaplarına sığamayarak Ferzine Mağarası’nın altındaki bacadan asırlardır senenin belli zamanlarında sifon yaparak dışarı gürültü ile fışkırır ve ortalama 1200 metre rakımdan aşağı hızla akarak Kuğulu Tabiat Parkına varır.

Şurası iyi bilinmelidir ki Kuğulu mesire alanın da gerekli tedbirlerin alınması gerekir.

Gürlevük ilk patladığı zamanlar dağın altındaki çamurlu suları ilk etapta aşağı indirir ve piknik alanını çamurlu sular kaplar çayırların kurumasına sebep olabilir, elektrik panoları suyun içinde kalabilir aydınlatma süs ışıkları enerji hatları zarar görür otopark çamur kaplanır yazın piknik yapanları toza boğar ayrıca birinci havuz (Gök Böget )’te bulunan balık çeşitleri süyla Oğlak Geçidi’nden Mağmanda üzerinden Suğla’ya akar giderler ayrıca adada bulunan tavus kuş ve ördek ve kuğular zarar görebilirler.

Ne yapmamız gerekir? Hava raporları Belediye’mizce bilinmekte 1.gölet (Gök Böğed) de  ve hemde aşağı göletteki kapakların kolay hızlı ve çabuk açılabilmesi için teknik sistemin olması gerekir Belediye Fen İşleri Motorize teknik ekibi bu işi yapabilir gelen suyun debisi yüksekse gelen suyu tahliye edebilecek şekilde kapakların gözden geçilmesi gerekir yalnız bu kapakların önüne geniş tel örgüden usulüne uygun bir kalkıp inebilen kafes ve kapakların can ve mal emniyeti için gerekli olduğu kanaatindeyim.

Güzel Seydişehir’imizin Doğa harikası Milli Park’ımıza ne yapsak azdır.   Devam edecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.