whatsapp

Milli mücadele günlerinde Seydişehir direnişinin yıldönümü

İZ BIRAKANLAR 17.05.2020 - 02:20, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Milli mücadele günlerinde Seydişehir direnişinin yıldönümü

16 Mayıs 1919 yılının Seydişehir mitinginin ruhu her yıl bayram havasında anılması gerekir.
Seydişehir halkı 16 Mayıs 1919 yılında kurtuluş savaşındaki İşgal güçlerine karşı gösterdikleri posta ve telgraf direnişinin yıl dönümü. Kurtuluş savaşı yıllarında İzmir’e Yunanlıların asker çıkarmasına karşı Türk halkının ilk tepkisi Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Seydişehir’de 16 Mayıs 1919 yılında düzenlenen mitingle protesto edilir. Seydişehir Mitinginin yıldönümü; 16 Mayıs 1919 yılında Seydişehir’den işgale karşı verilen mitingi anma toplantısı ilk defa 16.05.2006 yılında Şahika Duranoğlu Suluçay, Servet Yıldırım, Bahattin Paslı organizasyonuyla Hükümet konağı önünde yapılan konuşmalarla anılmıştı. O günden bu yana 14 yıldır bu tarihin şanlı direnişi bir daha anılmadı. O günün onurlu büyüklerini yürekten andığını ifade eden Şahika Duranoğlu Suluçay ‘’Gün vardır yürekleri coşturur, gün vardır yürekleri kor gibi yakar kavurur işte o günü saygıyla anıyorum. Yurdun düşmana karşı bağımsızlık ateşi dalga dalga yurdun her yerine yayılır mitingler yapılır bunun biride Seydişehir’de yapılır. Tek yürek tek ses,Ya İstiklal, Ya Ölüm sonuçta tam bağımsızlık işte bu mitingde bulunan onurlu büyüklerimi yürekten anıyorum’’ dedi.  Seydişehir’in Kurtuluş savaşına yapılan mitingle büyük destek verildiğini kaydeden Suluçay, Seydişehirli kadınıyla erkeğiyle kurtuluş savaşına verdiği tarihi desteği yeniden canlandırmak çocuklarımıza bu kıvancı aşılamak üzere 16 Mayıs’ın bir bayram olarak kutlanması gerektiğini vurguladı. Şahika Suluçay, "16 Mayıs 1919’da işgali protesto etmek amacıyla  Seydişehir’de yapılan ilk mitingin 100. yıldönümünde bizlerin bu topraklarda hür olarak yaşayabilmemiz için fedakârlıklarda bulunan  ve o günlerin olağanüstü şartlarında bu muazzam mitingi gerçekleştiren ilçe halkımıza teşekkür eder. Seydişehir müftüsü İsmail Hakkı Efendi tarafından çıkarılan fetvayla altına imzasını atmış o ilim irfan insanlarını saygıyla anıyorum’ ’dedi. 16.05.2006 yılı anma proğramından.. 16.05.2006 anma proğramından..
16 Mayıs 1919 yılının Seydişehir mitinginin ruhu her yıl bayram havasında anılması gerekir.

Seydişehir halkı 16 Mayıs 1919 yılında kurtuluş savaşındaki İşgal güçlerine karşı gösterdikleri posta ve telgraf direnişinin yıl dönümü.

Kurtuluş savaşı yıllarında İzmir’e Yunanlıların asker çıkarmasına karşı Türk halkının ilk tepkisi Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Seydişehir’de 16 Mayıs 1919 yılında düzenlenen mitingle protesto edilir.

Seydişehir Mitinginin yıldönümü;

16 Mayıs 1919 yılında Seydişehir’den işgale karşı verilen mitingi anma toplantısı ilk defa 16.05.2006 yılında Şahika Duranoğlu Suluçay, Servet Yıldırım, Bahattin Paslı organizasyonuyla Hükümet konağı önünde yapılan konuşmalarla anılmıştı.

O günden bu yana 14 yıldır bu tarihin şanlı direnişi bir daha anılmadı.

O günün onurlu büyüklerini yürekten andığını ifade eden Şahika Duranoğlu Suluçay ‘’Gün vardır yürekleri coşturur, gün vardır yürekleri kor gibi yakar kavurur işte o günü saygıyla anıyorum. Yurdun düşmana karşı bağımsızlık ateşi dalga dalga yurdun her yerine yayılır mitingler yapılır bunun biride Seydişehir’de yapılır. Tek yürek tek ses,Ya İstiklal, Ya Ölüm sonuçta tam bağımsızlık işte bu mitingde bulunan onurlu büyüklerimi yürekten anıyorum’’ dedi.

 Seydişehir’in Kurtuluş savaşına yapılan mitingle büyük destek verildiğini kaydeden Suluçay, Seydişehirli kadınıyla erkeğiyle kurtuluş savaşına verdiği tarihi desteği yeniden canlandırmak çocuklarımıza bu kıvancı aşılamak üzere 16 Mayıs’ın bir bayram olarak kutlanması gerektiğini vurguladı.

Şahika Suluçay, "16 Mayıs 1919’da işgali protesto etmek amacıyla  Seydişehir’de yapılan ilk mitingin 100. yıldönümünde bizlerin bu topraklarda hür olarak yaşayabilmemiz için fedakârlıklarda bulunan  ve o günlerin olağanüstü şartlarında bu muazzam mitingi gerçekleştiren ilçe halkımıza teşekkür eder. Seydişehir müftüsü İsmail Hakkı Efendi tarafından çıkarılan fetvayla altına imzasını atmış o ilim irfan insanlarını saygıyla anıyorum’ ’dedi.

16.05.2006 yılı anma proğramından..

16.05.2006 anma proğramından..

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.