whatsapp

Marketlerde poşetin maliyeti

ANALİZ 03.01.2019 - 00:27, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Marketlerde poşetin maliyeti

1 Ocak 2019 itibarıyla marketlerde plastik poşetler 25 kuruşa satılmaya başladı. Daha ilk günden oldukça tepki çeken uygulamaya bir de maliyetler açısından bakalım. Öncelikle günümüzde poşetler o kadar çevre düşmanı değil. İçine konan maddeler sayesinde toprakta 6 ay ile 1 yıl arasında eriyor çoğu; tabii bu üreticisine de bağlı, hükümet çevreyi düşünseydi denetleme getirmesi gayet yeterliydi. Bu düzenlemenin arkasında yatan en önemli şey para, hatta bir nevi vergi de diyebiliriz. Plastik sektörü milyar dolarların döndüğü bir sektör, e tabii haliyle bazı düzenlemeler bu parasızlıkta kaçınılmazdı. Hemen yapıştırdılar düzenlemeyi. mevzuyu şöyle açıklayacak olursak orta ebat poşetlerin 1 kg'lık paketlerinin içinde Ort. 160 adet oluyor. (bu rakam kalınlığına göre hammaddesine göre değişmektedir) piyasa fiyatı 13 tl ile 16 tl arasında değişmekte ve marketlerde satış fiyatı tanesi 0.25 kuruş yani 1 kg poşet 40 tl. 0.15 kuruşu kendisine alan devlet, 1 kilo poşetten 24 tl kazanç elde ediyor. Kaldı ki hammadde alırken ve satış yaparken KDV’lerle birlikte bir kg poşetten elde edilen kazancı siz düşünün (günlük, aylık, yıllık) Bir poşet üreticisi olarak bana artısı artık müşterilerim poşet sipariş verirken en azından havaya atılan bir para olarak görmüyorlar poşetlerini. Eksisi ise tüketimin düşmesi olabilir. Ve tabii aslında bilinmeyen bir gerçek de şu: bu poşetler satılırken üzerine barkod basılacak ve bu barkodu bizim gibi üreticiler devletten tane hesabıyla satın alacak. 2 binden kapı açılıyor, adede göre 10 bin TL’yi bile geçebiliyor. Özetleyecek olursak öncelik çevre olsaydı daha farklı yaklaşımlarla bu sorunun çözülebileceğine inanıyorum. Bu uygulamayla bütün marketler vergilendirmede satış noktası oldu diyebiliriz.

1 Ocak 2019 itibarıyla marketlerde plastik poşetler 25 kuruşa satılmaya başladı. Daha ilk günden oldukça tepki çeken uygulamaya bir de maliyetler açısından bakalım.

Öncelikle günümüzde poşetler o kadar çevre düşmanı değil. İçine konan maddeler sayesinde toprakta 6 ay ile 1 yıl arasında eriyor çoğu; tabii bu üreticisine de bağlı, hükümet çevreyi düşünseydi denetleme getirmesi gayet yeterliydi.

Bu düzenlemenin arkasında yatan en önemli şey para, hatta bir nevi vergi de diyebiliriz. Plastik sektörü milyar dolarların döndüğü bir sektör, e tabii haliyle bazı düzenlemeler bu parasızlıkta kaçınılmazdı. Hemen yapıştırdılar düzenlemeyi.

mevzuyu şöyle açıklayacak olursak orta ebat poşetlerin 1 kg'lık paketlerinin içinde Ort. 160 adet oluyor. (bu rakam kalınlığına göre hammaddesine göre değişmektedir) piyasa fiyatı 13 tl ile 16 tl arasında değişmekte ve marketlerde satış fiyatı tanesi 0.25 kuruş yani 1 kg poşet 40 tl. 0.15 kuruşu kendisine alan devlet, 1 kilo poşetten 24 tl kazanç elde ediyor. Kaldı ki hammadde alırken ve satış yaparken KDV’lerle birlikte bir kg poşetten elde edilen kazancı siz düşünün (günlük, aylık, yıllık)

Bir poşet üreticisi olarak bana artısı artık müşterilerim poşet sipariş verirken en azından havaya atılan bir para olarak görmüyorlar poşetlerini. Eksisi ise tüketimin düşmesi olabilir. Ve tabii aslında bilinmeyen bir gerçek de şu: bu poşetler satılırken üzerine barkod basılacak ve bu barkodu bizim gibi üreticiler devletten tane hesabıyla satın alacak. 2 binden kapı açılıyor, adede göre 10 bin TL’yi bile geçebiliyor.

Özetleyecek olursak öncelik çevre olsaydı daha farklı yaklaşımlarla bu sorunun çözülebileceğine inanıyorum. Bu uygulamayla bütün marketler vergilendirmede satış noktası oldu diyebiliriz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.