whatsapp

Kışın kilo vermek daha mı kolay

SAĞLIK 15.11.2018 - 13:23, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Kışın kilo vermek daha mı kolay

Genelde insanlar yazın fazlaca terlediği için yazın kilo vermenin daha kolay olduğunu düşünürler. Üstelik yaz başlamadan önce plaj mevsimi geldiği için çoğu insan rejime başlayıp kilo vermektedir ama aslında normal şartlar altında kışın kilo vermek daha kolaydır. Bunun sebebi metabolizmamız. Kışın üşüyünce vücudun titremeye başlaması bir reaksiyondur ve amaç metabolizmayı hızlandırarak vücuda fazladan ısı sağlamaktır. Bu da kalori yakan bir durumdur. Kısaca vücudumuz kışın kendini sıcak tutabilmek için kalori yakmaya başlar ve bazal metabolizma hızı artar. Yazın terleyerek verilen kiloların çoğu sağlıksızdır çünkü vücutta su kaybı yaşanmıştır ve yağlar erimek bir yana vücuttaki yağ oranı artmıştır. Kışın yaşanan kilo vermede durumunda daha çok yağ yakıldığı için elde edilen sonuçlar daha kalıcı ve sağlıklıdır. Vücut ısımız normal şartlar altında yaklaşık olarak 37 derecede sabitlenmiştir. Bunu arttıran veya düşüren bir dış etken olduğunda vücut yeniden bu ısıya dönebilmek için çaba harcar. Mesela vücut ısısı 36 dereceye düşerse vücut yeniden 37 dereceye çıkabilmek için kalori yakmaya başlar. Aynısı 38 dereceye çıkınca da olur çünkü bu kez vücudun mevcut ısıyı düşürmesi gerekmektedir ama ısı üretmek serinlik üretmekten daha çok enerji harcar. Yapılan araştırmalara göre soğuk suda yüzen yüzücülerin daha çok kalori yaktığı ortaya çıkmış çünkü vücut hem yüzmek için hem de kendini sıcak tutmak için ayrıca enerji harcar. Yine de insanlar yazın daha çok dışarı çıkarlar, daha çok yürürler, hastalanıp yatalak olma ihtimalleri daha düşüktür ve daha çok hareket ederler. Kışın hava erkenden karardığı ve soğuk olduğu için insanlar kendilerini binalara kapatırlar, bazen günlerce hasta oldukları için yatağa mahkûm olurlar ve fazla hareket etmezler. Eğer bir şekilde yıl boyunca diyet ve egzersizi sabit tutabilseydik ve yazın ve kışın aynı miktarda egzersiz yapıp aynı miktarda kalori alsaydık kışın yaza göre daha çok kilo verirdik.

Genelde insanlar yazın fazlaca terlediği için yazın kilo vermenin daha kolay olduğunu düşünürler. Üstelik yaz başlamadan önce plaj mevsimi geldiği için çoğu insan rejime başlayıp kilo vermektedir ama aslında normal şartlar altında kışın kilo vermek daha kolaydır.

Bunun sebebi metabolizmamız. Kışın üşüyünce vücudun titremeye başlaması bir reaksiyondur ve amaç metabolizmayı hızlandırarak vücuda fazladan ısı sağlamaktır. Bu da kalori yakan bir durumdur. Kısaca vücudumuz kışın kendini sıcak tutabilmek için kalori yakmaya başlar ve bazal metabolizma hızı artar.

Yazın terleyerek verilen kiloların çoğu sağlıksızdır çünkü vücutta su kaybı yaşanmıştır ve yağlar erimek bir yana vücuttaki yağ oranı artmıştır. Kışın yaşanan kilo vermede durumunda daha çok yağ yakıldığı için elde edilen sonuçlar daha kalıcı ve sağlıklıdır.

Vücut ısımız normal şartlar altında yaklaşık olarak 37 derecede sabitlenmiştir. Bunu arttıran veya düşüren bir dış etken olduğunda vücut yeniden bu ısıya dönebilmek için çaba harcar. Mesela vücut ısısı 36 dereceye düşerse vücut yeniden 37 dereceye çıkabilmek için kalori yakmaya başlar. Aynısı 38 dereceye çıkınca da olur çünkü bu kez vücudun mevcut ısıyı düşürmesi gerekmektedir ama ısı üretmek serinlik üretmekten daha çok enerji harcar.

Yapılan araştırmalara göre soğuk suda yüzen yüzücülerin daha çok kalori yaktığı ortaya çıkmış çünkü vücut hem yüzmek için hem de kendini sıcak tutmak için ayrıca enerji harcar.

Yine de insanlar yazın daha çok dışarı çıkarlar, daha çok yürürler, hastalanıp yatalak olma ihtimalleri daha düşüktür ve daha çok hareket ederler. Kışın hava erkenden karardığı ve soğuk olduğu için insanlar kendilerini binalara kapatırlar, bazen günlerce hasta oldukları için yatağa mahkûm olurlar ve fazla hareket etmezler. Eğer bir şekilde yıl boyunca diyet ve egzersizi sabit tutabilseydik ve yazın ve kışın aynı miktarda egzersiz yapıp aynı miktarda kalori alsaydık kışın yaza göre daha çok kilo verirdik.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.