whatsapp

Kıbrıs Kalesi: Buffavento

TURİZM 10.12.2018 - 01:06, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Kıbrıs Kalesi: Buffavento

Kıbrıs'taki Beşparmak Dağları'nda, deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte bulunan Buffavento Kalesi. 1993 yılında Türk metal Sendikası tarafından eğitime gittiğimiz günler. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Buffavento kalesinin adı İtalyanca buffa di vento'dan gelir. ismi rüzgara boyun eğmeyen, rüzgardan korkmayan anlamına gelmektedir. Denizden 950 metre yüksekte kurulmuş olan bu kale, Kıbrıs’ın en yüksekte kurulmuş kalesi unvanına sahiptir ve beşparmak Dağları’nın üzerinde bulunan üç kaleden, ortadakidir. Diğer iki kale, (st. hillarion ve kantara kalesi) buffavento'dan görülebildiğinden, bu kale iki kale arasındaki iletişimi sağlamak için kullanılıyordu. Her üç kale de Bizans döneminde Arap istilasından korunmak için inşa edilmiştir. Kale, aşağı ve yukarı kale olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. Aşağı Kale’nin kemerli bir girişi vardır. Girişin karşısındaki odalarda erzak saklanır ve bir kısmı da yatakhane olarak kullanılırdı. Odaların altında bir de şu sarnıcı bulunmaktadır. Yukarı Kale’nin kapı ve oda kemerlerindeki, kırmızı tuğla işçilik Bizans tarzındadır. Burada bulunan kiliseden geride az bir kalıntı vardır. Kaleden güneye bakıldığında trodos dağları ve Lefkoşa’nın tüm güzelliğini görmek mümkündür. Hele bir noktası vardır ki hava açıksa hem Girne’yi, hem de Lefkoşa’yı bu noktadan görebilirsiniz. Lüzinyanların döneminde (1192 - 1489) kale hapishane olarak kullanılmıştır, adı da "aslan şatosu" olarak geçmektedir. Venedik döneminde, adanın savunması için kıyı şehrindeki kaleler önem kazandığından, buffavento kalesi ihmal edilmiştir. Kalenin bir de efsanesi vardır. Efsaneye göre Kıbrıs, tapınak Şövalyeleri’nin egemenliğine girdiği zaman cüzzamlı bir Bizans prensesi ve aynı hastalığa yakalanan köpeği, bufavento kalesine kapatılır. Bir süre sonra prenses köpeğinin derisinin yavaş yavaş iyileştiğini fark eder. Bunun üzerine köpeğini takip eden prenses, köpeğinin her sabah kalenin aşağılarındaki bir kaynakta yıkandığını görür. Kendisi de aynı kaynakta yıkanmaya başlayan prenses tamamen iyileşir ve kaynağın bulunduğu yere, bugün ayios ionnis chrysostomos manastırı olarak bilinen tapınağı yaptırır. Bu manastır günümüzde askeri bir köy olan Güngör köyünde dir. Karargâh olarak kullanıldığından sivillerin manastırı ziyaret etmesi yasaktır. alevkayası'ndaki manastır, sourp mağar adındaki ermeni manastırıdır, buffavento ile bir ilgisi yoktur.

Kıbrıs'taki Beşparmak Dağları'nda, deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte bulunan Buffavento Kalesi.

1993 yılında Türk metal Sendikası tarafından eğitime gittiğimiz günler. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Buffavento kalesinin adı İtalyanca buffa di vento'dan gelir. ismi rüzgara boyun eğmeyen, rüzgardan korkmayan anlamına gelmektedir.

Denizden 950 metre yüksekte kurulmuş olan bu kale, Kıbrıs’ın en yüksekte kurulmuş kalesi unvanına sahiptir ve beşparmak Dağları’nın üzerinde bulunan üç kaleden, ortadakidir.

Diğer iki kale, (st. hillarion ve kantara kalesi) buffavento'dan görülebildiğinden, bu kale iki kale arasındaki iletişimi sağlamak için kullanılıyordu. Her üç kale de Bizans döneminde Arap istilasından korunmak için inşa edilmiştir. Kale, aşağı ve yukarı kale olmak üzere iki bölümden oluşmuştur.

Aşağı Kale’nin kemerli bir girişi vardır. Girişin karşısındaki odalarda erzak saklanır ve bir kısmı da yatakhane olarak kullanılırdı. Odaların altında bir de şu sarnıcı bulunmaktadır. Yukarı Kale’nin kapı ve oda kemerlerindeki, kırmızı tuğla işçilik Bizans tarzındadır. Burada bulunan kiliseden geride az bir kalıntı vardır. Kaleden güneye bakıldığında trodos dağları ve Lefkoşa’nın tüm güzelliğini görmek mümkündür. Hele bir noktası vardır ki hava açıksa hem Girne’yi, hem de Lefkoşa’yı bu noktadan görebilirsiniz.

Lüzinyanların döneminde (1192 - 1489) kale hapishane olarak kullanılmıştır, adı da "aslan şatosu" olarak geçmektedir. Venedik döneminde, adanın savunması için kıyı şehrindeki kaleler önem kazandığından, buffavento kalesi ihmal edilmiştir.

Kalenin bir de efsanesi vardır. Efsaneye göre Kıbrıs, tapınak Şövalyeleri’nin egemenliğine girdiği zaman cüzzamlı bir Bizans prensesi ve aynı hastalığa yakalanan köpeği, bufavento kalesine kapatılır. Bir süre sonra prenses köpeğinin derisinin yavaş yavaş iyileştiğini fark eder. Bunun üzerine köpeğini takip eden prenses, köpeğinin her sabah kalenin aşağılarındaki bir kaynakta yıkandığını görür. Kendisi de aynı kaynakta yıkanmaya başlayan prenses tamamen iyileşir ve kaynağın bulunduğu yere, bugün ayios ionnis chrysostomos manastırı olarak bilinen tapınağı yaptırır. Bu manastır günümüzde askeri bir köy olan Güngör köyünde dir.

Karargâh olarak kullanıldığından sivillerin manastırı ziyaret etmesi yasaktır. alevkayası'ndaki manastır, sourp mağar adındaki ermeni manastırıdır, buffavento ile bir ilgisi yoktur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.