whatsapp

Kadına seçme ve seçilme hakkının tanınması

İZ BIRAKANLAR 04.12.2018 - 23:50, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Kadına seçme ve seçilme hakkının tanınması

Atatürk'ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet ile toplumsal yaşamın her alanında eşitliği amaçlayan köklü değişiklikler gerçekleştirilmiş, lâiklik ilkesi yaşama geçirilerek, demokratikleşme sürecine hız kazandırılmıştır. Atatürk, ulusun güçlü kılınması için, kadınının toplumsal konumunun yükseltilmesi gerektiğine inanmıştır. Kadın hakları konusunda temel belge olan Medenî Yasa'nın 1926 yılında kabul edilmiş, çağdaş toplum düzenine geçilmiş, cumhuriyet kadınlarımız, ekonomik, siyasal ve sosyal haklara kavuşturulmuştur. 5 Aralık 1934 yılında ise, birçok Batılı ülkeden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmış, kadınların etkin yurttaşlar olarak ülke yönetiminde söz sahibi olmaları olanaklı kılmıştır. Kadınlara dönemin koşullarına göre çağdaş ve ileri boyutta önemli haklar sağlanmış olması, Cumhuriyet'in en büyük başarılarındandır. Kadınların siyasetteki yeri de istenilen düzeyde değildir. Ancak, karar alma mekanizmalarında kadınlara hala yer yok. Atatürk’ün 84 yıl önce seçme ve seçilme hakkına kavuşturduğu kadınlar, TBMM’de 17,45 oranında temsil ediliyorlar, yani 600 milletvekilinin yalnızca 104’ü kadın. Yerel yönetimlerdeki temsil oranı ise yok denecek kadar azdır. Kadınlar, ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişme yolunda atılacak tüm adımlarda görev almalı ve ülke yönetiminde söz sahibi olmalıdırlar. Kadınların siyaset ve yönetim kademelerindeki temsil oranlarının yükselmesi ve siyasal yaşamdaki etkinliklerinin artmasının, Atatürk’ün gösterdiği çağdaş Türkiye yolunda kalkınmamızda yan yana mücadeleyle gerçek oldu. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 84. yıldönümünü kutluyor, kadınlara bu aydınlık yolu açan, kadın haklarının en büyük savunucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.

Atatürk'ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet ile toplumsal yaşamın her alanında eşitliği amaçlayan köklü değişiklikler gerçekleştirilmiş, lâiklik ilkesi yaşama geçirilerek, demokratikleşme sürecine hız kazandırılmıştır.

Atatürk, ulusun güçlü kılınması için, kadınının toplumsal konumunun yükseltilmesi gerektiğine inanmıştır.

Kadın hakları konusunda temel belge olan Medenî Yasa'nın 1926 yılında kabul edilmiş, çağdaş toplum düzenine geçilmiş, cumhuriyet kadınlarımız, ekonomik, siyasal ve sosyal haklara kavuşturulmuştur.

5 Aralık 1934 yılında ise, birçok Batılı ülkeden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmış, kadınların etkin yurttaşlar olarak ülke yönetiminde söz sahibi olmaları olanaklı kılmıştır.

Kadınlara dönemin koşullarına göre çağdaş ve ileri boyutta önemli haklar sağlanmış olması, Cumhuriyet'in en büyük başarılarındandır.

Kadınların siyasetteki yeri de istenilen düzeyde değildir. Ancak, karar alma mekanizmalarında kadınlara hala yer yok. Atatürk’ün 84 yıl önce seçme ve seçilme hakkına kavuşturduğu kadınlar, TBMM’de 17,45 oranında temsil ediliyorlar, yani 600 milletvekilinin yalnızca 104’ü kadın. Yerel yönetimlerdeki temsil oranı ise yok denecek kadar azdır.

Kadınlar, ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişme yolunda atılacak tüm adımlarda görev almalı ve ülke yönetiminde söz sahibi olmalıdırlar.

Kadınların siyaset ve yönetim kademelerindeki temsil oranlarının yükselmesi ve siyasal yaşamdaki etkinliklerinin artmasının, Atatürk’ün gösterdiği çağdaş Türkiye yolunda kalkınmamızda yan yana mücadeleyle gerçek oldu.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 84. yıldönümünü kutluyor, kadınlara bu aydınlık yolu açan, kadın haklarının en büyük savunucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.