whatsapp

İyi insanlar nasıl tartışır

ANALİZ 26.12.2018 - 23:45, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

İyi insanlar nasıl tartışır

(Tartışmayı bilmeyen toplumların gelişmesi imkânsızdır) Zıt olduğunuz bir düşünceye, bir ideolojiye şiddetle tepki duyarak karşı çıkmak demircinin daha sağlam olsun diye demir dövmesine benzer. Siz şayet bir düşüncenin size insana insanlığa doğaya çevreye hayvanlara veya ülkeye birçok değerlere zarar verdiğini düşünüyorsanız, O düşünceyi savunan insanlara kendi fikirlerinizi anlatıp ikna edebilmek için o insanlar kadar onların fikirlerini bilmek zorundasınız. Bilmezseniz yine tartışabilirsiniz ama istediğiniz sonucu alamazsınız. Bilirsiniz en yağlı kir ve lekeleri sabun ile temizleriz ama sabunun ham maddesi de yağdır. Veya petrol ile çalışan araçlardaki yağlı ve yakıtlı kirleri su ile temizleyemezsiniz suyu iter çünkü su kendinden değildir. Bu tür makine ve araçları da yine petrol türü maddelerle temizlenir. Bu kavga yâda çatışma değil pozitif sonuç hedefleyen kişi için karşısındaki insanı tanıma onu anlamaya çalışmak demektir. Örneğin solcu olduğumu iddia ediyorsam sol görüşü benimsememin sebebi solu iyi bildiğim kadar sağ görüşü de bildiğim için olmalı. Benim ateist veya agnostik olduğumu iddia edebilmem için dini dindar insanlardan daha iyi bilip öğrenmem gerekir. Bu donanımda ki bir insan yine de tüm bildiklerine rağmen her şeyi tam olarak bilmediğine inanmalı. Bu şekilde karşı düşüncede olan insanla oturup tartışılır. (Okumuyorsanız tartışmayalım) Bu kişi bir dostunuz akrabanız bir büyüğünüz, kardeşiniz yâda fazla samimi olmadığınız veya hiç tanımadığınız bir kişi de olabilir. Kim olursa olsun ister kardeşiniz ister hiç tanımadığınız biri olsun. Sizin davranışınız tartışma üslubunuz ciddiyetiniz veya rahatlığınız aynı olmalı aynı seviyede ve saygınlıkta hareket etmelisiniz. Belki karşılıklı kalıpsal fikirlerinizin kendi ortamınızın şartlarına göre birbirini tamamlayan yerleri vardır. Bunları karşı görüsün içinden kaparak kafanızda daha mükemmel bir doğru oluşturursunuz. Tartışıyı bir yarışma üstün gelme veya bilgi yarıştırma gibi altta kalmama mücadelesi olarak görmemeli insan. Sohbet gibi olmalı karşınızdaki konuşurken ona ne cevap vereceğinizi düşünmeyin onu dinleyip anlamaya çalışın. Anlarsanız vereceğiniz cevap zaten kendiliğinden aklınızda oluşur. Karşındakini değil önce kendini yenerse sağlıklı sonuç alır ve kendisi kazanır. Tartışmak görüş alışverişinde bulunarak yeni bilgiler edinmek ve eksiklerini tamamlamak demektir. Toplumda bu mantık yerleşirse o toplum kavga etmek yerine tartışa tartışa konuşa konuşa kendisi için en iyi olanı en güzel olanı mutlaka bulup huzura kavuşacaktır insan.

(Tartışmayı bilmeyen toplumların gelişmesi imkânsızdır)

Zıt olduğunuz bir düşünceye, bir ideolojiye şiddetle tepki duyarak karşı çıkmak demircinin daha sağlam olsun diye demir dövmesine benzer.

Siz şayet bir düşüncenin size insana insanlığa doğaya çevreye hayvanlara veya ülkeye birçok değerlere zarar verdiğini düşünüyorsanız, O düşünceyi savunan insanlara kendi fikirlerinizi anlatıp ikna edebilmek için o insanlar kadar onların fikirlerini bilmek zorundasınız. Bilmezseniz yine tartışabilirsiniz ama istediğiniz sonucu alamazsınız.

Bilirsiniz en yağlı kir ve lekeleri sabun ile temizleriz ama sabunun ham maddesi de yağdır.
Veya petrol ile çalışan araçlardaki yağlı ve yakıtlı kirleri su ile temizleyemezsiniz suyu iter çünkü su kendinden değildir. Bu tür makine ve araçları da yine petrol türü maddelerle temizlenir. Bu kavga yâda çatışma değil pozitif sonuç hedefleyen kişi için karşısındaki insanı tanıma onu anlamaya çalışmak demektir.

Örneğin solcu olduğumu iddia ediyorsam sol görüşü benimsememin sebebi solu iyi bildiğim kadar sağ görüşü de bildiğim için olmalı. Benim ateist veya agnostik olduğumu iddia edebilmem için dini dindar insanlardan daha iyi bilip öğrenmem gerekir. Bu donanımda ki bir insan yine de tüm bildiklerine rağmen her şeyi tam olarak bilmediğine inanmalı. Bu şekilde karşı düşüncede olan insanla oturup tartışılır.

(Okumuyorsanız tartışmayalım)

Bu kişi bir dostunuz akrabanız bir büyüğünüz, kardeşiniz yâda fazla samimi olmadığınız veya hiç tanımadığınız bir kişi de olabilir. Kim olursa olsun ister kardeşiniz ister hiç tanımadığınız biri olsun. Sizin davranışınız tartışma üslubunuz ciddiyetiniz veya rahatlığınız aynı olmalı aynı seviyede ve saygınlıkta hareket etmelisiniz.

Belki karşılıklı kalıpsal fikirlerinizin kendi ortamınızın şartlarına göre birbirini tamamlayan yerleri vardır. Bunları karşı görüsün içinden kaparak kafanızda daha mükemmel bir doğru oluşturursunuz. Tartışıyı bir yarışma üstün gelme veya bilgi yarıştırma gibi altta kalmama mücadelesi olarak görmemeli insan.

Sohbet gibi olmalı karşınızdaki konuşurken ona ne cevap vereceğinizi düşünmeyin onu dinleyip anlamaya çalışın. Anlarsanız vereceğiniz cevap zaten kendiliğinden aklınızda oluşur.

Karşındakini değil önce kendini yenerse sağlıklı sonuç alır ve kendisi kazanır.
Tartışmak görüş alışverişinde bulunarak yeni bilgiler edinmek ve eksiklerini tamamlamak demektir.

Toplumda bu mantık yerleşirse o toplum kavga etmek yerine tartışa tartışa konuşa konuşa kendisi için en iyi olanı en güzel olanı mutlaka bulup huzura kavuşacaktır insan.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.