whatsapp

Esnaf odasından açıklama

EKONOMİ 06.10.2018 - 00:53, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Esnaf odasından açıklama

“yerli üretim” ve yerli ürünlerin alınıp satılması ve kullandırılması amacıyla çıkan yönetmenliğe göre; işyerlerinde etiket bulundurma ve etiketlerde Yerli Ürünleri belirten logonun olmasına yönelik çalışma 03.10.2018 tarihinden itibaren başlatıldı. Konuya ilişkin Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanlığından açıklama yapıldı. Açıklamayı Oda Başkanı İbrahim Aypar yaptı. Açıklamada; Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığımız tarafından Etiket, tarife ve fiyat listelerinde bulunması zorunlu hususlar, Fiyat etiket Yönetmeliği’nin “Etiket Bulundurma Zorunluluğu” başlıklı 5’inci maddesinde düzenlenmişti. Buna göre, perakende olarak satışa sunulan mal veya hizmetlere ilişkin etiket, tarife ve fiyat listelerinde, malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatının işletmesinde satışa sundukları ürünlere yerli üretim olduğunun belirtilmesi zorunlu hale getirilmiştir. 18.09.2018 tarihli ve 30539 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak, 03.10.2018 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile anılan Yönetmenlik maddesinde değişikliğe giderek etiket ve listelerde bulunması zorunlu bilgilere; “Malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih, Üretim yeri Türkiye olan mallar için, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret hususları eklenmiştir. Bu doğrultuda tüketicilere yönelik mal satışlarında, ürünün ülkemizde üretildiğini göstermek üzere tüketicilerin dikkatini ilk bakışta çekecek nitelikte “YERLİ ÜRETİM” logosu Ticaret Bakanlığı sitesinde ölçü ve şekli ile hazırlanmıştır. Üyelerimizin etiket ve logonun hazırlanması ile ilgili Ticaret Bakanlığı internet sitesinden yararlanabilirler. Üretimi Türkiye’de yapılan ürünlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde kullanılması zorunlu “YERLİ ÜRETİM” logosunun Bakanlıkça belirlenmiş şekline ve kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara yer verilmiştir. Dedi. Başkan Aypar; “yerli üretim” logosunun Türkiye’de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde bulunması zorunludur. Logo, tüketicilerin rahatça görebileceği şekilde ve orijinal renklerinde (Siyah Beyaz ya da Kırmızı Beyaz) yerleştirilmelidir.  Logolu etiketin örnek resimleri aşağıdaki gibidir. Tüm üyelerimize duyarlılıklarından dolayı teşekkür eder. Hayırlı işler dilerim dedi.

“yerli üretim” ve yerli ürünlerin alınıp satılması ve kullandırılması amacıyla çıkan yönetmenliğe göre; işyerlerinde etiket bulundurma ve etiketlerde Yerli Ürünleri belirten logonun olmasına yönelik çalışma 03.10.2018 tarihinden itibaren başlatıldı.

Konuya ilişkin Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanlığından açıklama yapıldı. Açıklamayı Oda Başkanı İbrahim Aypar yaptı. Açıklamada;

Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığımız tarafından Etiket, tarife ve fiyat listelerinde bulunması zorunlu hususlar, Fiyat etiket Yönetmeliği’nin “Etiket Bulundurma Zorunluluğu” başlıklı 5’inci maddesinde düzenlenmişti.

Buna göre, perakende olarak satışa sunulan mal veya hizmetlere ilişkin etiket, tarife ve fiyat listelerinde, malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatının işletmesinde satışa sundukları ürünlere yerli üretim olduğunun belirtilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

18.09.2018 tarihli ve 30539 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak, 03.10.2018 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile anılan Yönetmenlik maddesinde değişikliğe giderek etiket ve listelerde bulunması zorunlu bilgilere;

“Malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih, Üretim yeri Türkiye olan mallar için, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret hususları eklenmiştir.

Bu doğrultuda tüketicilere yönelik mal satışlarında, ürünün ülkemizde üretildiğini göstermek üzere tüketicilerin dikkatini ilk bakışta çekecek nitelikte “YERLİ ÜRETİM” logosu Ticaret Bakanlığı sitesinde ölçü ve şekli ile hazırlanmıştır. Üyelerimizin etiket ve logonun hazırlanması ile ilgili Ticaret Bakanlığı internet sitesinden yararlanabilirler.

Üretimi Türkiye’de yapılan ürünlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde kullanılması zorunlu “YERLİ ÜRETİM” logosunun Bakanlıkça belirlenmiş şekline ve kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara yer verilmiştir. Dedi.

Başkan Aypar; “yerli üretim” logosunun Türkiye’de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde bulunması zorunludur.

Logo, tüketicilerin rahatça görebileceği şekilde ve orijinal renklerinde (Siyah Beyaz ya da Kırmızı Beyaz) yerleştirilmelidir.

 Logolu etiketin örnek resimleri aşağıdaki gibidir. Tüm üyelerimize duyarlılıklarından dolayı teşekkür eder. Hayırlı işler dilerim dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.