whatsapp

El Beşir kalıntılarının olmadığı bir yönetim

SİYASET 15.04.2019 - 12:31, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

El Beşir kalıntılarının olmadığı bir yönetim

Halk temsilcileri sivil hükümet taleplerini dile getirdi: El Beşir kalıntılarının olmadığı bir yönetim. Askeri darbe sonrası gösterilerin sürdüğü Sudan’da eylemciler askeri yönetimle bir araya geldi. Halk, sivil hükümetin göreve gelmesi başta olmak üzere taleplerini konseye iletti Milyonlarca kişinin katıldığı eylemlerle İslamcı Ömer el Beşir yönetiminin 30 yıllık diktatörlüğüne son verilmesinin yankıları devam ederken sokakları terk etmeyen halk, eylemlerin ardından darbe gerçekleştiren askeri konseye taleplerini sundu. 10 kişiden oluşan bir heyet Askeri Geçiş Konseyi’yle önceki akşambir araya gelerek, eylemci grupların taleplerini iletti. Özgürlük ve Değişim İttifakı adlı çatı grubun liderlerinden Ömer el-Değer, askeri yönetime ilettikleri talepler arasında ülkenin Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı’nın yeninden yapılandırılmasının yer aldığını duyurdu. El Değer görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada talepleri karşılanana dek oturma eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Haftalardır sokakları terk etmeyen göstericiler, askeri konseye sivillerin de dahil edilmesini istiyor ve sivillerden oluşan bir hükümetin gündelik yönetimden sorumlu olmasını talep ediyor. Ömer el Beşir’e yakın isimlerin geçici yönetimde yer almayı sürdürmesine yönelik tepki, Sudan’da iki üst düzey ismin görevi bırakmasına neden olmuştu. Darbenin lideri olarak görülen Savunma Bakanı Avad bin Avf, Askeri Geçiş Konseyi’ndeki koltuğunu General Abdülfettah Burhan’a devretmişti. Burhan, Sudanlılara seslendiği ilk açıklamasında Ömer el Beşir rejiminin kökünü kazıma sözü vermişti. Sokağa çıkma yasağı kaldırılırken, hapse atılan siyasi tutukluların serbest bırakılacağı açıklanmıştı.  İstihbarat servisinin başındaki Salah Kuş da darbenin ardından görevi bırakan ikinci üst düzey isim oldu. El Beşir’e en yakın isimlerden birisi olan Kuş, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin soykırım, savaş suçu suçlamalarıyla hakkında soruşturma açtığı yetkililer arasında yer alıyor. Amerikancı kimliği ile bilinen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Sudan’da yönetimi devralan Geçici Askeri Konsey’e destek mesajı yayınladı. Suudi Arabistan açıklamasında Sudan halkının yanında olduklarını belirterek, tüm Sudanlılara ulusal çıkarlarına öncelik verme çağrısı yaptı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, petrol ürünleri, buğday ve ilaçları kapsayan yardım paketi gönderilmesi emri verdi.  Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise Sudanlılara barışçıl bir şekilde yetki devri gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu. BAE ayrıca General Abdülfettah Burhan’ın geçici konseyin başına geçmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Halk temsilcileri sivil hükümet taleplerini dile getirdi: El Beşir kalıntılarının olmadığı bir yönetim.

Askeri darbe sonrası gösterilerin sürdüğü Sudan’da eylemciler askeri yönetimle bir araya geldi. Halk, sivil hükümetin göreve gelmesi başta olmak üzere taleplerini konseye iletti

Milyonlarca kişinin katıldığı eylemlerle İslamcı Ömer el Beşir yönetiminin 30 yıllık diktatörlüğüne son verilmesinin yankıları devam ederken sokakları terk etmeyen halk, eylemlerin ardından darbe gerçekleştiren askeri konseye taleplerini sundu.

10 kişiden oluşan bir heyet Askeri Geçiş Konseyi’yle önceki akşambir araya gelerek, eylemci grupların taleplerini iletti. Özgürlük ve Değişim İttifakı adlı çatı grubun liderlerinden Ömer el-Değer, askeri yönetime ilettikleri talepler arasında ülkenin Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı’nın yeninden yapılandırılmasının yer aldığını duyurdu. El Değer görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada talepleri karşılanana dek oturma eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Haftalardır sokakları terk etmeyen göstericiler, askeri konseye sivillerin de dahil edilmesini istiyor ve sivillerden oluşan bir hükümetin gündelik yönetimden sorumlu olmasını talep ediyor.

Ömer el Beşir’e yakın isimlerin geçici yönetimde yer almayı sürdürmesine yönelik tepki, Sudan’da iki üst düzey ismin görevi bırakmasına neden olmuştu. Darbenin lideri olarak görülen Savunma Bakanı Avad bin Avf, Askeri Geçiş Konseyi’ndeki koltuğunu General Abdülfettah Burhan’a devretmişti. Burhan, Sudanlılara seslendiği ilk açıklamasında Ömer el Beşir rejiminin kökünü kazıma sözü vermişti. Sokağa çıkma yasağı kaldırılırken, hapse atılan siyasi tutukluların serbest bırakılacağı açıklanmıştı. 

İstihbarat servisinin başındaki Salah Kuş da darbenin ardından görevi bırakan ikinci üst düzey isim oldu. El Beşir’e en yakın isimlerden birisi olan Kuş, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin soykırım, savaş suçu suçlamalarıyla hakkında soruşturma açtığı yetkililer arasında yer alıyor.

Amerikancı kimliği ile bilinen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Sudan’da yönetimi devralan Geçici Askeri Konsey’e destek mesajı yayınladı. Suudi Arabistan açıklamasında Sudan halkının yanında olduklarını belirterek, tüm Sudanlılara ulusal çıkarlarına öncelik verme çağrısı yaptı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, petrol ürünleri, buğday ve ilaçları kapsayan yardım paketi gönderilmesi emri verdi. 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise Sudanlılara barışçıl bir şekilde yetki devri gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu. BAE ayrıca General Abdülfettah Burhan’ın geçici konseyin başına geçmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.