whatsapp

Deniz gezmiş “Kuşadası’na gidiyorum” dedi, Filistin’e gitti

İZ BIRAKANLAR 22.07.2018 - 13:38, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Deniz gezmiş “Kuşadası’na gidiyorum” dedi, Filistin’e gitti

1967’de Arap-İsrail savaşı patlak verdiğinde, İstanbul’da devrimci öğrenciler tarafından protesto edildi. Yapılan açıklamada, Ortadoğu’daki ülkelerin İsrail’e karşı bağımsızlık savaşı verdikleri deklare edildi. Filistin’e İlk Gidenler  1968 yılına gelindiğinde ise, protestoların yanı sıra Filistin’e savaşmak için yolculuklar başladı. O sıralar 18 yaşında olan Abdülkadir Yaşargün ile 19 yaşındaki Mustafa Çelik, Türkiye’den Filistin’e savaşmak için giden ilk isimlerdi. Türkiye İşçi Partisi üyesi bu iki isim, Filistin’de El Fetih saflarına katıldı. Burada çatışmada yaşamını yitiren Mustafa Çelik, Filistin davasında yaşamını yitiren ilk Türk olarak kayda geçti. 1969’da ise Filistin halkının yanında olmak için bölgeye giden isimler arasında Deniz Gezmiş de vardı. Ailesine Kuşadası’nda bir çadır kampına gittiğini söyleyerek yola çıkan Deniz Gezmiş, kaçak yollarla Filistin’e yolculuğa başladığında Suriye’de gözaltına alındı. Bir 2 haftalık bir esaretin ardından niçin bölgede olduğunu söyledi ve Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi tarafından gözaltından çıkarıldı. Amman’daki Filistin kampında sıkı bir eğitimden geçtikten sonra artık hazırdı. Bir sonraki savaşta yer almak için hazırdı ve haber verildiğinde Filistin’e gidecekti. Ancak Deniz Gezmiş, bir sonraki savaşa katılmak için Filistin’e gidemedi. Zira, 1973’te savaş başladığında Deniz çoktan idam edilmişti. Yine Deniz’le birlikte idam edilen Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan da Filistin destek vermek için kamplara gitmişti. Hüseyin İnan ve arkadaşları Filistin kampından dönerken yakalandı ve Diyarbakır Cezaevi’ne konuldu. O dönem “Türkiye’de sabotaj yapmak için El Fetih’te yetiştirilen sabotajcılar yakalandı” içerikli haberler yapıldı.

1967’de Arap-İsrail savaşı patlak verdiğinde, İstanbul’da devrimci öğrenciler tarafından protesto edildi. Yapılan açıklamada, Ortadoğu’daki ülkelerin İsrail’e karşı bağımsızlık savaşı verdikleri deklare edildi.

Filistin’e İlk Gidenler 
1968 yılına gelindiğinde ise, protestoların yanı sıra Filistin’e savaşmak için yolculuklar başladı.

O sıralar 18 yaşında olan Abdülkadir Yaşargün ile 19 yaşındaki Mustafa Çelik, Türkiye’den Filistin’e savaşmak için giden ilk isimlerdi. Türkiye İşçi Partisi üyesi bu iki isim, Filistin’de El Fetih saflarına katıldı. Burada çatışmada yaşamını yitiren Mustafa Çelik, Filistin davasında yaşamını yitiren ilk Türk olarak kayda geçti.

1969’da ise Filistin halkının yanında olmak için bölgeye giden isimler arasında Deniz Gezmiş de vardı. Ailesine Kuşadası’nda bir çadır kampına gittiğini söyleyerek yola çıkan Deniz Gezmiş, kaçak yollarla Filistin’e yolculuğa başladığında Suriye’de gözaltına alındı.

Bir 2 haftalık bir esaretin ardından niçin bölgede olduğunu söyledi ve Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi tarafından gözaltından çıkarıldı.

Amman’daki Filistin kampında sıkı bir eğitimden geçtikten sonra artık hazırdı. Bir sonraki savaşta yer almak için hazırdı ve haber verildiğinde Filistin’e gidecekti. Ancak Deniz Gezmiş, bir sonraki savaşa katılmak için Filistin’e gidemedi.

Zira, 1973’te savaş başladığında Deniz çoktan idam edilmişti. Yine Deniz’le birlikte idam edilen Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan da Filistin destek vermek için kamplara gitmişti.

Hüseyin İnan ve arkadaşları Filistin kampından dönerken yakalandı ve Diyarbakır Cezaevi’ne konuldu. O dönem “Türkiye’de sabotaj yapmak için El Fetih’te yetiştirilen sabotajcılar yakalandı” içerikli haberler yapıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.