whatsapp

Beyşehir gölü mada Adasında halkın yaşamı

YAŞAM 01.01.2019 - 19:45, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Beyşehir gölü mada Adasında halkın yaşamı

Konya'da bulunan ve Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan Beyşehir Gölü'nün üzerinde Mada ada üzerinde 100 yıldan fazla süredir yaşam var ancak ada halkı, şehre ulaşım konusunda özellikle kış aylarında büyük sıkıntı yaşıyor. Beyşehir gölü üstünde yer alan, "Anadolu’nun üstünde yaşam olan tek adası" "mada adası" sakinleri yıllardır 700 metrelik bir köprü için çaresizce hükûmetlere yalvarıp duruyorlar. 1865 yılında beri yerleşimin olduğu, ulaşımlarını sadece kayıkla gerçekleştiren ada sakinleri kışın buz tutan göz üstünde yürüyerek karşıya geçmeye çalışıyor, ölümle burun buruna yaşıyorlar. 50 hanenin bulunduğu ve yaklaşık 200 kişinin yaşadığı mada adasının sakinleri yakaladıkları balıkları satabilmek, çocuklarını okula gönderebilmek, hastalarını tedavi ettirebilmek için 700 metre uzaklıktaki karaya geçmek zorundalar. Ancak bölgede ağır geçen kış koşulları, yaz aylarında eksik olmayan sert rüzgâr bu kısa yolculuğu oldukça tehlikeli hale getiriyor. Mada adası tarihçisi; "Mada adası (kazak adası da denir), 8.220 hektar alanıyla Beyşehir Gölü’nün en büyük adasıdır. Ada üzerinde yerleşim birimi olarak gedikli köyüne bağlı Kumluca Mahallesi bulunur. Ada coğrafi olarak ispata il sınırları içerisinde olup ilin tek adasıdır. Beyşehir gölü içinde yer alan 32 adadan en büyüğü ve içinde insan yaşayan tek adadır. Adaya 1865 yılında 40 hane kadar Rus kazak aile yerleştirilmiştir. Rus göçmeni olan bu don kazakları adanın yakınındaki küçük adaya kendi kiliselerini inşa etmişler ve inançlarını rahatça yaşamışlardır. Bu nedenle mada adası kazak adası adıyla da anılır. Yenişarbademli ileri gelenlerinden Kızıloğlu Mehmet Efendi adadaki kazaklarla dostluk ilişkileri içinde olunduğunu nakletmişlerdi. Kızıloğlu Mehmet Efendi 1877 -1878 Osmanlı Rus savaşında Plevne cephesinde savaşmış ve bir süre Rusların elinde esir kalmış daha sonra köyü Yenişarbademli’ye dönmüştür. o yıllarda ada sosyal ve ekonomik yönden Yenişarbademli ile yakınlık içinde idi. Tahıl ve değirmen ihtiyaçlarını Yenişarbademli’den karşılamaktaydılar. Yeni sar halkının kazak göçmenlerle iyi ilişkileri bu bakımdan tutarlı bir bilgidir ve bu bilgi torunlarından biri olan tarih öğretmeni Raif Ulusoy tarafından verilmiştir. 1940 yılına kadar adada yaşayan don kazakları bu tarihte Akşehir taraflarına göç ederek adayı terk etmişlerdir. Şu anda adanın sakini olarak Yörükler yaşamaktadır. Dar bir alanda yapılan tarım, kısıtlı hayvancılık ve ulaşım sorunu ada halkının başlıca zorluklarıdır."

Konya'da bulunan ve Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan Beyşehir Gölü'nün üzerinde Mada ada üzerinde 100 yıldan fazla süredir yaşam var ancak ada halkı, şehre ulaşım konusunda özellikle kış aylarında büyük sıkıntı yaşıyor.

Beyşehir gölü üstünde yer alan, "Anadolu’nun üstünde yaşam olan tek adası" "mada adası" sakinleri yıllardır 700 metrelik bir köprü için çaresizce hükûmetlere yalvarıp duruyorlar.

1865 yılında beri yerleşimin olduğu, ulaşımlarını sadece kayıkla gerçekleştiren ada sakinleri kışın buz tutan göz üstünde yürüyerek karşıya geçmeye çalışıyor, ölümle burun buruna yaşıyorlar.

50 hanenin bulunduğu ve yaklaşık 200 kişinin yaşadığı mada adasının sakinleri yakaladıkları balıkları satabilmek, çocuklarını okula gönderebilmek, hastalarını tedavi ettirebilmek için 700 metre uzaklıktaki karaya geçmek zorundalar. Ancak bölgede ağır geçen kış koşulları, yaz aylarında eksik olmayan sert rüzgâr bu kısa yolculuğu oldukça tehlikeli hale getiriyor.

Mada adası tarihçisi;

"Mada adası (kazak adası da denir), 8.220 hektar alanıyla Beyşehir Gölü’nün en büyük adasıdır. Ada üzerinde yerleşim birimi olarak gedikli köyüne bağlı Kumluca Mahallesi bulunur. Ada coğrafi olarak ispata il sınırları içerisinde olup ilin tek adasıdır. Beyşehir gölü içinde yer alan 32 adadan en büyüğü ve içinde insan yaşayan tek adadır. Adaya 1865 yılında 40 hane kadar Rus kazak aile yerleştirilmiştir. Rus göçmeni olan bu don kazakları adanın yakınındaki küçük adaya kendi kiliselerini inşa etmişler ve inançlarını rahatça yaşamışlardır. Bu nedenle mada adası kazak adası adıyla da anılır. Yenişarbademli ileri gelenlerinden Kızıloğlu Mehmet Efendi adadaki kazaklarla dostluk ilişkileri içinde olunduğunu nakletmişlerdi.

Kızıloğlu Mehmet Efendi 1877 -1878 Osmanlı Rus savaşında Plevne cephesinde savaşmış ve bir süre Rusların elinde esir kalmış daha sonra köyü Yenişarbademli’ye dönmüştür. o yıllarda ada sosyal ve ekonomik yönden Yenişarbademli ile yakınlık içinde idi. Tahıl ve değirmen ihtiyaçlarını Yenişarbademli’den karşılamaktaydılar. Yeni sar halkının kazak göçmenlerle iyi ilişkileri bu bakımdan tutarlı bir bilgidir ve bu bilgi torunlarından biri olan tarih öğretmeni Raif Ulusoy tarafından verilmiştir.

1940 yılına kadar adada yaşayan don kazakları bu tarihte Akşehir taraflarına göç ederek adayı terk etmişlerdir. Şu anda adanın sakini olarak Yörükler yaşamaktadır. Dar bir alanda yapılan tarım, kısıtlı hayvancılık ve ulaşım sorunu ada halkının başlıca zorluklarıdır."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.