whatsapp

Battâl Gâzî ve Seydişehir

İZ BIRAKANLAR 19.10.2020 - 22:43, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Battâl Gâzî ve Seydişehir

Seydişehir Tarihine Bir Bakış
Araştırma:    Mahmut Apaydın  Tarihî kaynaklar, Türklerin gönlünde taht kuran ve gece sohbetlerinde kahramanlıklarını dinlediği Battâl Gâzî’nin Seydişehir’in Muradiye köyündeki “Kadın Manastırı”nda bulunan bir kadınla evlendiğini söylüyor. Bizans’ta üst düzey bir yöneticinin kızı olduğu söylenen kadının adı konusunda kesin bir bilgi yoktur. Ancak ünlü Kral Yolu yakınında bulunan Seydişehir ve köyleri, tarihte büyük bir öneme sahiptir. Suğla Gölü sahilinde bulunan Ankara, bugüne kadar bilinemediği için Seydişehir civarında vukûbulan birçok tarihî olay, bugünkü Başkent Ankara’ya kaydırılmıştır. Bu gerçek bilinerek araştırma yapıldığında Seydişehir Tarihi’nin çok daha zenginleşeceğini umuyorum.      Roma kaynaklarında bahsedilen Ankara’daki Petris ismindeki Kadın Manastırı, İslâm kaynaklarınca doğrulanmakta ve Battâl’ın bu manastıra geldiği anlaşılmaktadır. Böylece Battâl’ın geldiği manastır, Suğla Gölü kıyısındaki Ankara (Ortakaraören veya yakını)’ya tâbi Muradiye olmalıdır. Çünkü bölge halkının çok iyi bildiği gibi Muradiye’nin bir adı da Manastır’dır.     Bahsi geçen Petris ismindeki Kadın Manastırın yaklaşık 35 km kuzeyindeki; Dikilitaş Köyü sınırları içinde yeralan, Battâl Pınarı’nınolması manidardır.  (Bkz. Harita Genel Müdürlüğü tarafından 1944 yılında yol ve isim düzeltmesi yapılarak 1951 yılında ikinci defa basılan 1 / 200 000 ölçekli topoğrafik haritanın Konya  Paftası).     Battâl  Pınarı’nın Seydişehir sınırları içinde olması; Seydişehir tarihine ve turizmine önemli katkılar sağlacağından Battâl PINARI’ na sahip çıkılması dileğiyle. 
Seydişehir Tarihine Bir Bakış

Araştırma:    Mahmut Apaydın 

Tarihî kaynaklar, Türklerin gönlünde taht kuran ve gece sohbetlerinde kahramanlıklarını dinlediği Battâl Gâzî’nin Seydişehir’in Muradiye köyündeki “Kadın Manastırı”nda bulunan bir kadınla evlendiğini söylüyor. Bizans’ta üst düzey bir yöneticinin kızı olduğu söylenen kadının adı konusunda kesin bir bilgi yoktur. Ancak ünlü Kral Yolu yakınında bulunan Seydişehir ve köyleri, tarihte büyük bir öneme sahiptir. Suğla Gölü sahilinde bulunan Ankara, bugüne kadar bilinemediği için Seydişehir civarında vukûbulan birçok tarihî olay, bugünkü Başkent Ankara’ya kaydırılmıştır. Bu gerçek bilinerek araştırma yapıldığında Seydişehir Tarihi’nin çok daha zenginleşeceğini umuyorum. 

    Roma kaynaklarında bahsedilen Ankara’daki Petris ismindeki Kadın Manastırı, İslâm kaynaklarınca doğrulanmakta ve Battâl’ın bu manastıra geldiği anlaşılmaktadır. Böylece Battâl’ın geldiği manastır, Suğla Gölü kıyısındaki Ankara (Ortakaraören veya yakını)’ya tâbi Muradiye olmalıdır. Çünkü bölge halkının çok iyi bildiği gibi Muradiye’nin bir adı da Manastır’dır. 

   Bahsi geçen Petris ismindeki Kadın Manastırın yaklaşık 35 km kuzeyindeki; Dikilitaş Köyü sınırları içinde yeralan, Battâl Pınarı’nınolması manidardır.  (Bkz. Harita Genel Müdürlüğü tarafından 1944 yılında yol ve isim düzeltmesi yapılarak 1951 yılında ikinci defa basılan 1 / 200 000 ölçekli topoğrafik haritanın Konya  Paftası). 

   Battâl  Pınarı’nın Seydişehir sınırları içinde olması; Seydişehir tarihine ve turizmine önemli katkılar sağlacağından Battâl PINARI’ na sahip çıkılması dileğiyle. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.