whatsapp

Bağımsızlık meşalesinin yakıldığı gün

ANALİZ 27.08.2020 - 01:46, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Bağımsızlık meşalesinin yakıldığı gün

98 yıl önce kurtuluş savaşımızın son aşaması olan 30 Ağustos Zaferinin ilk adımın atıldığı gündür. 26 Ağustos 1922’de başlayan Başkumandanlık Meydan Savaşı, 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanmıştı. Büyük Zafer, bir yıl sonra, çağdaş (laik) Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuyla zirve yaptı. Türkiye Cumhuriyeti ile Türk kimliği, tarihte ilk kez, millet haline geldi. Büyük Zafer, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ile tam bağımsız bir Vatan, bütünleşmiş bir Pazar, ortak bir dil ve kültür ile millet olma bilinci getirdi halka. Kul’lar özgür yurttaşa dönüştü. Din ve vicdan özgürlüğü ile çağdaş kurumlar devleti şekillendirdi. Sonuçta, milli-demokratik bir devlet doğdu. 30 Ağustos Zafer Bayramına, öteki milli bayramlar gibi, bu kez de pandemi bahane edilerek kutlama sınırlaması getirilmesi tepkiye yol açtı. Çünkü bugün Türkiye diye bir bağımsız devlet varsa, bunu milli bayramlarda simgeleşen bir dizi askeri zafere borçluyuz. O zaferleri görmezden gelmek demek, Türkiye Cumhuriyetini görmezden gelmek anlamına gelir.

98 yıl önce kurtuluş savaşımızın son aşaması olan 30 Ağustos Zaferinin ilk adımın atıldığı gündür.

26 Ağustos 1922’de başlayan Başkumandanlık Meydan Savaşı, 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanmıştı.

Büyük Zafer, bir yıl sonra, çağdaş (laik) Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuyla zirve yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Türk kimliği, tarihte ilk kez, millet haline geldi.

Büyük Zafer, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ile tam bağımsız bir Vatan, bütünleşmiş bir Pazar, ortak bir dil ve kültür ile millet olma bilinci getirdi halka.

Kul’lar özgür yurttaşa dönüştü. Din ve vicdan özgürlüğü ile çağdaş kurumlar devleti şekillendirdi. Sonuçta, milli-demokratik bir devlet doğdu.

30 Ağustos Zafer Bayramına, öteki milli bayramlar gibi, bu kez de pandemi bahane edilerek kutlama sınırlaması getirilmesi tepkiye yol açtı.

Çünkü bugün Türkiye diye bir bağımsız devlet varsa, bunu milli bayramlarda simgeleşen bir dizi askeri zafere borçluyuz. O zaferleri görmezden gelmek demek, Türkiye Cumhuriyetini görmezden gelmek anlamına gelir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.