whatsapp

Atatürk’ün ekonomi modeline bakın

ANALİZ 27.03.2020 - 02:33, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Atatürk’ün ekonomi modeline bakın

Cennet Mekân Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra sosyal devlet diye bir kavram kalmadı. Yapılan uygulamalar Onun bize emanet ettiği kurumları, ilkeleri yok etmek oldu. Onun en büyük özelliği her konuda bütüncül politika üretmekti. Ama ondan sonraki dönemlerde sosyal devlet politikaları yerine, küresel sermayenin talimatlarıyla devletin yapı taşları yerinden oynatıldı. Yapı bozulunca bünyede uyum problemleri yaşandı. Devletin bütün kurumlarını, yeraltı yer üstü kaynaklarını yabancılara sattılar. Tarımı, hayvancılığı önemsemediler. AB uyum yasalarıyla köydeki vatandaşları şehirlere göç ettirdiler. Tarım ve hayvancılık dışa bağımlı hale getirildi. Milli ve yerli sermaye yabancıların eline bırakıldı. Devletin gelir kaynakları yabancılara satıldı. Daha ucuz elde edilen stratejik ürün ve malzemelerin üretimi yerine dışardan alınması daha cazip hale geldi. Dışa bağımlı politikalarla hiçbir “milli savaş” kazanılamayacağını göz ardı eden politikalarla yönetilen Türkiye, nihayet savaşla karşılaştı. Bu savaş hiç tahmin edilemeyecek bir cepheden geldi. Bu cephe hayvanlar âleminden coronavirüs denilen, gözle görünemeyen bir düşman tarafından başlatıldı. Savaşın cephesi, bir bölge değil insanın yaşadığı her yer olunca, doğal olarak her yerde olağanüstü hâl ilan edildi.  Coronavirüs; dini, dili, ırkı ne olursa olsun, yeter ki insan türünden olsun önüne geleni ele geçirip işgal ediyor, sömürüyor ve öldürüyor. Bu kiriz sayesinde dışardan temin edilen tarımsal ve hayvansal ürünlerini hiçbir ülke başkasına vermek istemeyecek ve bu sebeple açlık, kıtlık başlayacak. Özelleştirme politikası da diğer meselelerdeki gibi bütünsel politika üretilmediği için kıtlık ve ekonomik batışlar bekleniyor. Çözüm; Yarım kalmış Atatürk ekonomi ve devrim ilkelerindedir. Ona bakın, onu görün. Aksi takdirde çöküş hızlanır, batarız, “kendimiz düşer, kendimiz ağlarız.” Ama çaresiz kalırız. Bizden hatırlatması…

Cennet Mekân Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra sosyal devlet diye bir kavram kalmadı. Yapılan uygulamalar Onun bize emanet ettiği kurumları, ilkeleri yok etmek oldu. Onun en büyük özelliği her konuda bütüncül politika üretmekti.

Ama ondan sonraki dönemlerde sosyal devlet politikaları yerine, küresel sermayenin talimatlarıyla devletin yapı taşları yerinden oynatıldı. Yapı bozulunca bünyede uyum problemleri yaşandı.

Devletin bütün kurumlarını, yeraltı yer üstü kaynaklarını yabancılara sattılar. Tarımı, hayvancılığı önemsemediler. AB uyum yasalarıyla köydeki vatandaşları şehirlere göç ettirdiler.

Tarım ve hayvancılık dışa bağımlı hale getirildi. Milli ve yerli sermaye yabancıların eline bırakıldı. Devletin gelir kaynakları yabancılara satıldı. Daha ucuz elde edilen stratejik ürün ve malzemelerin üretimi yerine dışardan alınması daha cazip hale geldi.

Dışa bağımlı politikalarla hiçbir “milli savaş” kazanılamayacağını göz ardı eden politikalarla yönetilen Türkiye, nihayet savaşla karşılaştı.

Bu savaş hiç tahmin edilemeyecek bir cepheden geldi. Bu cephe hayvanlar âleminden coronavirüs denilen, gözle görünemeyen bir düşman tarafından başlatıldı. Savaşın cephesi, bir bölge değil insanın yaşadığı her yer olunca, doğal olarak her yerde olağanüstü hâl ilan edildi. 

Coronavirüs; dini, dili, ırkı ne olursa olsun, yeter ki insan türünden olsun önüne geleni ele geçirip işgal ediyor, sömürüyor ve öldürüyor.

Bu kiriz sayesinde dışardan temin edilen tarımsal ve hayvansal ürünlerini hiçbir ülke başkasına vermek istemeyecek ve bu sebeple açlık, kıtlık başlayacak.

Özelleştirme politikası da diğer meselelerdeki gibi bütünsel politika üretilmediği için kıtlık ve ekonomik batışlar bekleniyor.

Çözüm; Yarım kalmış Atatürk ekonomi ve devrim ilkelerindedir. Ona bakın, onu görün.

Aksi takdirde çöküş hızlanır, batarız, “kendimiz düşer, kendimiz ağlarız.” Ama çaresiz kalırız. Bizden hatırlatması…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.