whatsapp

Atatürk'ün 1934'te İran Şahı Pehlevi ile Sohbeti

İZ BIRAKANLAR 06.08.2018 - 01:17, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Atatürk'ün 1934'te İran Şahı Pehlevi ile Sohbeti

1934 yılında İran Şahı Pehlevi, Türkiye'yi ziyaret ediyor ve bu ziyaret sırasında da Mustafa Kemal Atatürk ile nezaketin zirvesinde bir sohbet gerçekleştiriyor. İzmir’de geçen sohbettir. Atatürk konuğuna kaldığı süre boyunca refakat etti. Bir ziyaret sırasında Atatürk konuğuna yol gösterdi.  ancak şah bunu kabul etmeyerek, kendisi büyük Gazi’ye yol göstererek şunları "yoh; men leşkerem sen serdarsan" demişti… Yani; "hayır, ben erim, sense büyük komutansın." Sohbetten sonra iki lider rıza Pehlevi için özel olarak bestelenen operayı izlemeye gitmişlerdir. Doğunun iki lideri ilk kez bir araya geleceğinden Mustafa Kemal Atatürk ziyareti özel kılmak için bir opera bestelenip sahneye koyulmasını istemiştir. Bunun üzerine Ahmet Adnan Saygun Türk İran mitolojilerinden yararlanarak(daha çok firdevsi'nin şahnamesinden) kısa bir sürede Özsoy operasını bestelemiştir. Bu opera bestelenip sahneye konulan ilk Türk operası olarak tarihte yerini almıştır. 19 Haziran 1934 günü Ankara Halkevi’nde Mevlevi’nin şerefine düzenlenen gecede Mustafa Kemal Atatürk ile Rıza Pehlevi özel locada Özsoy operasını izlemişlerdir. https://www.59saniye.com/mustafa-kemal-ataturk-iran-sahi-riza-pehlevi-diyalogu/

1934 yılında İran Şahı Pehlevi, Türkiye'yi ziyaret ediyor ve bu ziyaret sırasında da Mustafa Kemal Atatürk ile nezaketin zirvesinde bir sohbet gerçekleştiriyor.

İzmir’de geçen sohbettir. Atatürk konuğuna kaldığı süre boyunca refakat etti. Bir ziyaret sırasında Atatürk konuğuna yol gösterdi. 

ancak şah bunu kabul etmeyerek, kendisi büyük Gazi’ye yol göstererek şunları "yoh; men leşkerem sen serdarsan" demişti… Yani; "hayır, ben erim, sense büyük komutansın."

Sohbetten sonra iki lider rıza Pehlevi için özel olarak bestelenen operayı izlemeye gitmişlerdir.

Doğunun iki lideri ilk kez bir araya geleceğinden Mustafa Kemal Atatürk ziyareti özel kılmak için bir opera bestelenip sahneye koyulmasını istemiştir. Bunun üzerine Ahmet Adnan Saygun Türk İran mitolojilerinden yararlanarak(daha çok firdevsi'nin şahnamesinden) kısa bir sürede Özsoy operasını bestelemiştir. Bu opera bestelenip sahneye konulan ilk Türk operası olarak tarihte yerini almıştır.

19 Haziran 1934 günü Ankara Halkevi’nde Mevlevi’nin şerefine düzenlenen gecede Mustafa Kemal Atatürk ile Rıza Pehlevi özel locada Özsoy operasını izlemişlerdir.

https://www.59saniye.com/mustafa-kemal-ataturk-iran-sahi-riza-pehlevi-diyalogu/

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.