whatsapp

Atatürk’ü koruma kanunu nedir? Kimler ne zaman çıkardı

İZ BIRAKANLAR 10.10.2018 - 01:21, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Atatürk’ü koruma kanunu nedir? Kimler ne zaman çıkardı

Atatürk’ü Koruma Yasası’nı Demokrat Parti çıkardı! Yani Adnan Menderes yasayı hazırlattı, Celal Bayar onayladı. DP 1950’de hükümet olunca dinciler “dinimizde heykel günahtır” diye Atatürk heykellerine, büstlerine saldırdılar. Yıktılar. Tahrip ettiler. Bunun üzerine bu yasa çıkarıldı. Ve biliniz ki: Bu yasa Türkiye’ye özgü değildir. ABD’den Avrupa’ya kadar hemen her ülkede” Lese Majeste” yasası vardır. Bir ülkeyi temsil eden tarihsel kişilere cahillerin söz söylemesini engelleme kanunudur bu. Bu ülkede normal vatandaşları koruma kanunu bile vardır. İsteyen kişiye her istediği hakareti yapıp küfredebiliyor mu? Kim tarafından ne zaman çıkarılmış olursa olsun Kurtuluş Savaşından buyana Ülkede bunca cahil, yoz, yobaz, kışkırtılmış, hain işbirlikçi namussuz insanlar varken, bunlar uzun vadeli planlarla, Vatana göz diken güçler tarafından sinsice örgütlendirilip beslenirken bu yasa  olmasın mı? Bundan kimler neden rahatsız olurlar? Atatürk’ü Koruma Kanunu nedir? Son zamanlarda Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden kişiler hakkında açılan soruşturmalar ile gündeme gelen Atatürk’ü Koruma Kanunu, merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, Atatürk’ü Koruma Kanunu nedir? Son olarak bugün yazar Kadir Mısıroğlu hakkında Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret suçundan açılan soruşturma ile yeniden merak edilen konular arasında yer alan Atatürk’ü Koruma Kanunu, vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki Atatürk’ü Koruma Kanunu nedir? 5816 numaralı kanun nedir? İşte detaylar… Atatürk’ü Koruma Kanunu Nedir? Atatürk’ü Koruma Kanunu, Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimselere yönelik uygulanan cezayı belirten bir kanundur. Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında uygulamaya konan bu kanun, 25 Temmuz 1951 tarihinde kabul edilmiş ve 31 Temmuz 1951 tarihinde de Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 5816 numaralı Atatürk’ü Koruma Kanunu maddeleri; Madde 1 – Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk’ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk’ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir. Yukarı ki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır. Madde 2 – Birinci maddede yazılı suçlar; iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumi veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtasıyla işlenirse hükmolunacak ceza yarı nispetinde artırılır. Birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır. Madde 3 – Bu kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet savcılıklarınca re ’sen takibat yapılır. Madde 4 – Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Madde 5 – Bu kanunu Adalet Bakanı yürütür.

Atatürk’ü Koruma Yasası’nı Demokrat Parti çıkardı! Yani Adnan Menderes yasayı hazırlattı, Celal Bayar onayladı.

DP 1950’de hükümet olunca dinciler “dinimizde heykel günahtır” diye Atatürk heykellerine, büstlerine saldırdılar. Yıktılar. Tahrip ettiler. Bunun üzerine bu yasa çıkarıldı.

Ve biliniz ki:

Bu yasa Türkiye’ye özgü değildir. ABD’den Avrupa’ya kadar hemen her ülkede” Lese Majeste” yasası vardır. Bir ülkeyi temsil eden tarihsel kişilere cahillerin söz söylemesini engelleme kanunudur bu. Bu ülkede normal vatandaşları koruma kanunu bile vardır. İsteyen kişiye her istediği hakareti yapıp küfredebiliyor mu?

Kim tarafından ne zaman çıkarılmış olursa olsun Kurtuluş Savaşından buyana Ülkede bunca cahil, yoz, yobaz, kışkırtılmış, hain işbirlikçi namussuz insanlar varken, bunlar uzun vadeli planlarla, Vatana göz diken güçler tarafından sinsice örgütlendirilip beslenirken bu yasa  olmasın mı? Bundan kimler neden rahatsız olurlar?

Atatürk’ü Koruma Kanunu nedir?
Son zamanlarda Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden kişiler hakkında açılan soruşturmalar ile gündeme gelen Atatürk’ü Koruma Kanunu, merak edilen konular arasında yer alıyor.

Peki, Atatürk’ü Koruma Kanunu nedir?

Son olarak bugün yazar Kadir Mısıroğlu hakkında Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret suçundan açılan soruşturma ile yeniden merak edilen konular arasında yer alan Atatürk’ü Koruma Kanunu, vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki Atatürk’ü Koruma Kanunu nedir? 5816 numaralı kanun nedir? İşte detaylar…

Atatürk’ü Koruma Kanunu Nedir?
Atatürk’ü Koruma Kanunu, Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimselere yönelik uygulanan cezayı belirten bir kanundur. Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında uygulamaya konan bu kanun, 25 Temmuz 1951 tarihinde kabul edilmiş ve 31 Temmuz 1951 tarihinde de Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

5816 numaralı Atatürk’ü Koruma Kanunu maddeleri;

Madde 1 – Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk’ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk’ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir. Yukarı ki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.

Madde 2 – Birinci maddede yazılı suçlar; iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumi veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtasıyla işlenirse hükmolunacak ceza yarı nispetinde artırılır. Birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.

Madde 3 – Bu kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet savcılıklarınca re ’sen takibat yapılır.

Madde 4 – Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 5 – Bu kanunu Adalet Bakanı yürütür.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.