whatsapp

Seydişehir sokakları leblebi kokmuyor

EKONOMİ 25.09.2016 - 10:55, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Seydişehir sokakları leblebi kokmuyor

Seydişehir’de 26 yıldır leblebicilik yaptığını ifade eden özel leblebi iş yeri sahibi Hulisi Pekşenarslan, (46) 6 çeşit leblebiyle yılda 5 ton üretim yaptığını belirtti.
Leblebicilik mesleğinin ata baba mesleği olduğunu da dile getiren Pekşenarslan, Bir zamanlar ilçenin en büyük gelir kaynağının bugün yok olmayla karşı karşıya olduğunu söyledi. Eskiden Seydişehir’den Türkiye’nin dört bir yanına leblebi gönderildiğini ifade eden Pekşenarslan, ‘’ Günümüzde bu zanaat makineleşti. Ama kaliteli ve lezzetli leblebi ustanın ellerinde maharet bulur. teknolojiye direnen bir zanatı ancak  işin ehli olan usta sürdürebilir. Buna rağmen yılda 50- 60 ton üretirken bugün 5 ton ancak üretip geçimimi sağlıyorum. Ben beşinci kuşaktan ustayım benden başka ilçede leblebici kalmadı. Ocaklar hep kapandı yerlerine başka iş yerleri açıldı. Şimdi sokaklar mis gibi leblebi tütmüyor. Oğlumu yetiştirmeye çalışıyorum. O da bu şartlarda mesleği ne kadar sürdürecek ki. Leblebi, atadan dededen gelme geleneksel bir tat ve bize özgü bir zanaattı. Ama ne yazık ki 7 asırlık bir mesleğin sonuna gelindi.’’ diye geçmişe olan özlemini dile getirdi.
Seydişehir’de 26 yıldır leblebicilik yaptığını ifade eden özel leblebi iş yeri sahibi Hulisi Pekşenarslan, (46) 6 çeşit leblebiyle yılda 5 ton üretim yaptığını belirtti.

Leblebicilik mesleğinin ata baba mesleği olduğunu da dile getiren Pekşenarslan, Bir zamanlar ilçenin en büyük gelir kaynağının bugün yok olmayla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Eskiden Seydişehir’den Türkiye’nin dört bir yanına leblebi gönderildiğini ifade eden Pekşenarslan, ‘’ Günümüzde bu zanaat makineleşti. Ama kaliteli ve lezzetli leblebi ustanın ellerinde maharet bulur. teknolojiye direnen bir zanatı ancak  işin ehli olan usta sürdürebilir. Buna rağmen yılda 50- 60 ton üretirken bugün 5 ton ancak üretip geçimimi sağlıyorum. Ben beşinci kuşaktan ustayım benden başka ilçede leblebici kalmadı. Ocaklar hep kapandı yerlerine başka iş yerleri açıldı. Şimdi sokaklar mis gibi leblebi tütmüyor. Oğlumu yetiştirmeye çalışıyorum. O da bu şartlarda mesleği ne kadar sürdürecek ki. Leblebi, atadan dededen gelme geleneksel bir tat ve bize özgü bir zanaattı. Ama ne yazık ki 7 asırlık bir mesleğin sonuna gelindi.’’ diye geçmişe olan özlemini dile getirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.