whatsapp

Gençlerin işsizlikten hayatı karardı!

ANALİZ 04.10.2021 - 23:23, Güncelleme: 04.10.2021 - 23:26
 

Gençlerin işsizlikten hayatı karardı!

Ülkemizin ve ilçemizin temel sorunu istihdam yatırımlarının olmaması.
Ürettiğinden fazla tüketmek üretim açığı; gelirinden fazla harcamak, bütçe açığı; ihraç ettiğinden fazlası ithal etmek, cari açık yaratır. Enflasyonun temel nedeni budur. Enflasyonun kabul edilebilir düzeyi aşması ve süreklilik kazanması, işsizliği, o da yoksulluğu yaratır. İkisinin bir araya gelmesine, ekonomi kaynaklı sosyal kriz denilir. Bu, tek tek ülkeler gibi, ülkelerin belirli bölgeleri için de geçerlidir. Ülkemizde de yoksul ve zengin bölgelerinin olması bunu gösterir. Sanayi yatırımlarının, özellikle de ağır sanayi yatırımlarının bulunduğu kentlerde işsizlik daha az, refah düzeyi daha yüksek oluyor. Ancak, bunun kalıcı olabilmesi için yatırımların sürekliliği zorunludur. Artan nüfus oranında yatırım ve istihdam olmazsa, orada da işsizlik ve refah düzeyinin düşmesi olayı görülür. Bu da, alt gelir gruplarında yoksulluk, açlık sinyallerinin çalmasına yol açar. Seydişehir’de de böyle bir durum var: Alüminyum fabrikasının kurulduğu 1967’lı yıllarda ilçe nüfusu 5-6 bin civarında tarım, hayvancılığa ve balıkçılığa dayalı küçük bir kasaba görünümlü ilçeydi. Elli yılı aşkın bir zaman diliminde çağdaş bir kente dönüştürdü. Bu işlevini bugün de sürdürüyor. Ancak, Alüminyuma dayalı bir-iki küçük sanayi yatırımı dışında büyük çaplı yeni sanayi yatırımlarına sahne olmadı. Bu yüzden kente yeni katma değer akışı sınırlı kaldı. Bu da işsizliğe ve ortalama gelir düzeyi düşüklüğüne yol açtı. Bugün Seydişehir İŞKUR’a kayıtlı 11 bin civarında açık işsiz var. Aslında işsizliği tam olarak gösteren bir rakam değil bu. Çünkü iş aramaktan bıkanlardan yarım gün ve arada bir çalışma imkânını bulanları kapsamıyor. Gerçek işsiz sayısına ulaşmak için bu rakamı en az ikiyle çarpmak gerekiyor. İşsizliği ve ortalama gelir düzeyini yükseltmek için yeni yatırımlara ihtiyacı var. Bu gerçeği iyice görmek gerekiyor. İyice görmek için de yeterli bir ekonomik ve sosyal/siyasal donanıma sahip olmak! Yeni bir istihdam kapısı demek yoksulun karnını doyurması anlamına geliyor. Ama gelen-giden yok! Ufak çapta da olsa istihdamı yine ufakta olsa Alüminyum fabrikası sağlıyor. En önemli sorunumuz, özellikle sanayi yatırımlarıdır. Yatırımları şu veya bu şekilde engellemek, ilçemize ve emekçi halka zarar vermek anlamına gelir! Sihirli sözcük istihdam ve ekmek! Çözemiyorsak gençlik karşısında utanmalıyız!
Ülkemizin ve ilçemizin temel sorunu istihdam yatırımlarının olmaması.

Ürettiğinden fazla tüketmek üretim açığı; gelirinden fazla harcamak, bütçe açığı; ihraç ettiğinden fazlası ithal etmek, cari açık yaratır.

Enflasyonun temel nedeni budur. Enflasyonun kabul edilebilir düzeyi aşması ve süreklilik kazanması, işsizliği, o da yoksulluğu yaratır. İkisinin bir araya gelmesine, ekonomi kaynaklı sosyal kriz denilir.

Bu, tek tek ülkeler gibi, ülkelerin belirli bölgeleri için de geçerlidir.

Ülkemizde de yoksul ve zengin bölgelerinin olması bunu gösterir.

Sanayi yatırımlarının, özellikle de ağır sanayi yatırımlarının bulunduğu kentlerde işsizlik daha az, refah düzeyi daha yüksek oluyor.

Ancak, bunun kalıcı olabilmesi için yatırımların sürekliliği zorunludur. Artan nüfus oranında yatırım ve istihdam olmazsa, orada da işsizlik ve refah düzeyinin düşmesi olayı görülür. Bu da, alt gelir gruplarında yoksulluk, açlık sinyallerinin çalmasına yol açar.

Seydişehir’de de böyle bir durum var:

Alüminyum fabrikasının kurulduğu 1967’lı yıllarda ilçe nüfusu 5-6 bin civarında tarım, hayvancılığa ve balıkçılığa dayalı küçük bir kasaba görünümlü ilçeydi.

Elli yılı aşkın bir zaman diliminde çağdaş bir kente dönüştürdü. Bu işlevini bugün de sürdürüyor.

Ancak, Alüminyuma dayalı bir-iki küçük sanayi yatırımı dışında büyük çaplı yeni sanayi yatırımlarına sahne olmadı. Bu yüzden kente yeni katma değer akışı sınırlı kaldı. Bu da işsizliğe ve ortalama gelir düzeyi düşüklüğüne yol açtı.

Bugün Seydişehir İŞKUR’a kayıtlı 11 bin civarında açık işsiz var. Aslında işsizliği tam olarak gösteren bir rakam değil bu. Çünkü iş aramaktan bıkanlardan yarım gün ve arada bir çalışma imkânını bulanları kapsamıyor. Gerçek işsiz sayısına ulaşmak için bu rakamı en az ikiyle çarpmak gerekiyor.

İşsizliği ve ortalama gelir düzeyini yükseltmek için yeni yatırımlara ihtiyacı var.

Bu gerçeği iyice görmek gerekiyor. İyice görmek için de yeterli bir ekonomik ve sosyal/siyasal donanıma sahip olmak!

Yeni bir istihdam kapısı demek yoksulun karnını doyurması anlamına geliyor. Ama gelen-giden yok! Ufak çapta da olsa istihdamı yine ufakta olsa Alüminyum fabrikası sağlıyor.

En önemli sorunumuz, özellikle sanayi yatırımlarıdır.

Yatırımları şu veya bu şekilde engellemek, ilçemize ve emekçi halka zarar vermek anlamına gelir!

Sihirli sözcük istihdam ve ekmek! Çözemiyorsak gençlik karşısında utanmalıyız!

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.