whatsapp

Ahmet Umutlu’nun kitabı yayımlandı

KÜLTÜR - SANAT 20.01.2021 - 17:37, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

Ahmet Umutlu’nun kitabı yayımlandı

Eski tiyatrocu Ahmet Umutlu’nun 1970 li yılları içeren siyasi olayları tarafsız bir dille anlatan ‘Düşlerim tel örgülerde kaldı’ kitabı yayımlandı. Yazar Umutlu, Seydişehir ve yöresindeki yaşanmış fakat şimdiye kadar yazılmayan siyasi olayları kitabında saf bir dille ele almış. Kitabın özetini değerlendiren Umutlu: Adına, sağ-sol kavgası dediler. Endişe ve korkunun hüküm sürdüğü, sancılı yıllar… Yıl 1978, Anadolu’da bir yer. Seydişehir’den Mamak cezaevine uzanan yolculuk. “Faşizme karşı omuz omuza” “Komünistler Moskova’ya” Adım adım 12 Eylül... Ve sonrası... Şimşekler çaktı, gök parçalandı! Yağan yağmur, toprakla birlikte ruhunu ıslattı. Akreplerin kıskacında can çekişiyordu! Böcekler, yılanlar etrafında fır dönüyor, Baykuş sesleri zihninde ağ kuruyordu. Üzerine dağlar çöktü! Sıkıştı, ezildi… Bedeni ızdırap, ruhu azap çekiyordu. Mezarda mıydı? Münkir ve Nekir geldiğinde ne cevap verecekti? Verilecek bir cevabı var mıydı? Bilmiyordu, hiçbir şey bilmiyordu! İstikbali olmayanın, istiklali mi olur! Hayatın acı gerçekleri tüm duygularını söküp attı. “Çıka geldi bir gözleri sürmeli” Sevmişti ya! Sevmeye hakkı var mıydı? Umutları, düşleri tel örgülerde takılıp kaldı. Bileklerinde kelepçe vardı. BİYOGRAFİ 04.04.1962 Tarihinde Konya ili, Doğanhisar ilçesinde doğdu. 1972 yılında Seydişehir’e göç eden yazar, 1978 yılında orta son sınıf öğrencisi iken, Seydişehir’de yaşanan siyasi olaylar nedeni ile tutuklanarak, Ankara Mamak cezaevine gönderildi. Yaklaşık iki yıl süren tutukluluktan sonra tahliye olunca, ortaokul ve Ticaret lisesini bitirdi. 1983 yılında, sanat hayatına atılıp, kendi kurduğu amatör tiyatro ekibi ile yaklaşık on oyun sahneledi. Bu oyunların bazılarını, çeşitli il ve ilçelerde turneler düzenleyerek seyircinin beğenisine sundu. Emine IŞINSU Hanımefendinin “Azap Toprakları” adlı romanını tiyatroya uyarladı ve sahneledi. Ayrıca şiir, resim, karikatür gibi pek çok dalda; mahalli ve ulusal basında yer alan uğraşları oldu. 1990 yılında evlenen yazar, sanat hayatına veda ederek; Ankara’da TÜSTAŞ A.Ş. ’de iş hayatına atılarak, iki yıla yakın çalıştıktan sonra Toprak Mahsulleri Ofisi’ne geçiş yaptı. Bu arada, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler bölümünü bitirdi. TMO’nun, pek çok şube ve ajanslarında görev yaptıktan sonra 2017 yılında, Eğitim Şube Müdürlüğünden emekli oldu. Halen Ankara’da ikamet etmekte olan yazarın, biri kız biri erkek olmak üzere iki çocuğu vardır.

Eski tiyatrocu Ahmet Umutlu’nun 1970 li yılları içeren siyasi olayları tarafsız bir dille anlatan ‘Düşlerim tel örgülerde kaldı’ kitabı yayımlandı.

Yazar Umutlu, Seydişehir ve yöresindeki yaşanmış fakat şimdiye kadar yazılmayan siyasi olayları kitabında saf bir dille ele almış.

Kitabın özetini değerlendiren Umutlu:

Adına, sağ-sol kavgası dediler.

Endişe ve korkunun hüküm sürdüğü, sancılı yıllar…

Yıl 1978, Anadolu’da bir yer.

Seydişehir’den Mamak cezaevine uzanan yolculuk.

“Faşizme karşı omuz omuza”

“Komünistler Moskova’ya”

Adım adım 12 Eylül... Ve sonrası...

Şimşekler çaktı, gök parçalandı!

Yağan yağmur, toprakla birlikte ruhunu ıslattı.

Akreplerin kıskacında can çekişiyordu!

Böcekler, yılanlar etrafında fır dönüyor,

Baykuş sesleri zihninde ağ kuruyordu.

Üzerine dağlar çöktü! Sıkıştı, ezildi…

Bedeni ızdırap, ruhu azap çekiyordu.

Mezarda mıydı?

Münkir ve Nekir geldiğinde ne cevap verecekti?

Verilecek bir cevabı var mıydı?

Bilmiyordu, hiçbir şey bilmiyordu!

İstikbali olmayanın, istiklali mi olur!

Hayatın acı gerçekleri tüm duygularını söküp attı.

“Çıka geldi bir gözleri sürmeli”

Sevmişti ya!

Sevmeye hakkı var mıydı?

Umutları, düşleri tel örgülerde takılıp kaldı.

Bileklerinde kelepçe vardı.

BİYOGRAFİ

04.04.1962 Tarihinde Konya ili, Doğanhisar ilçesinde doğdu. 1972 yılında Seydişehir’e göç eden yazar, 1978 yılında orta son sınıf öğrencisi iken, Seydişehir’de yaşanan siyasi olaylar nedeni ile tutuklanarak, Ankara Mamak cezaevine gönderildi. Yaklaşık iki yıl süren tutukluluktan sonra tahliye olunca, ortaokul ve Ticaret lisesini bitirdi.

1983 yılında, sanat hayatına atılıp, kendi kurduğu amatör tiyatro ekibi ile yaklaşık on oyun sahneledi. Bu oyunların bazılarını, çeşitli il ve ilçelerde turneler düzenleyerek seyircinin beğenisine sundu. Emine IŞINSU Hanımefendinin “Azap Toprakları” adlı romanını tiyatroya uyarladı ve sahneledi. Ayrıca şiir, resim, karikatür gibi pek çok dalda; mahalli ve ulusal basında yer alan uğraşları oldu.

1990 yılında evlenen yazar, sanat hayatına veda ederek; Ankara’da TÜSTAŞ A.Ş. ’de iş hayatına atılarak, iki yıla yakın çalıştıktan sonra Toprak Mahsulleri Ofisi’ne geçiş yaptı.

Bu arada, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler bölümünü bitirdi. TMO’nun, pek çok şube ve ajanslarında görev yaptıktan sonra 2017 yılında, Eğitim Şube Müdürlüğünden emekli oldu. Halen Ankara’da ikamet etmekte olan yazarın, biri kız biri erkek olmak üzere iki çocuğu vardır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.