whatsapp

730 yıllık Nuzumla kilimleri yok olma tehlikesi yaşıyor

KÜLTÜR - SANAT 25.01.2021 - 00:35, Güncelleme: 09.09.2021 - 14:46
 

730 yıllık Nuzumla kilimleri yok olma tehlikesi yaşıyor

Konya’nın Seydişehir ilçesi Yaylacık Mahallesinde eskiden her evde üretilen rengârenk kilimler, pazar payının azalması nedeniyle bitme noktasına geldiği belirtildi. Kentte eskisi kadar dokumanın olmadığını belirten kilim dokumacısı İsmail Portakalcıoğlu, köy halkının göz nuru el emeğiyle dokudukları Nuzumla kilimleri, Pazar olmayınca bugün yok olmaya doğru gittiğini söyledi. ‘Eskiden Her Ev Kilim Atölyesiydi’ Kendi evinde 40 yıldır kilim dokuyarak geçimini sağlayan İsmail Portakalcıoğlu, Pazarın olmaması ve kilimlere olan ilginin azalması ile birlikte, tezgâhların bir bir kapandığını belirterek şöyle konuştu, ‘’ “Eskiden yöremiz asırlara uzanan kökboyalı Nuzumla kilimleriyle anılırdı. Her evde dokuma tezgâhları vardı. Her ev üretiyordu. Hem kültürümüz yaşıyor hem de gelir elde ediyorduk. Artık o eski dokuma tezgâhları hep kapandı. Bir ben kaldım. Şu anda elimde 30 civarında kilim var satamıyorum. Artık bu sanat da bitme noktasına geldi.” dedi. Kilimlerin iki kişiyle 1 ayda dokunduğunu ifade eden Portakalcıoğlu, “Kilim sanatı o kadar zahmetli ve sabır gerektiren bir iştir. Artık o zahmet kalmadı. Nesli hemen hemen tükenme noktasına geldi. Kilimin küçüğünü 2 büyüğünü 8 bin liradan satıyorduk. Bin bir zahmetle emek sarf ediyorsun değerini bulmuyor. Yüz yıllar önce Orta Asya’dan buralara kadar gelen atalarımızın bizlere bıraktığı köklü kültür sanatı tarih olmaya yüz tuttu. Tek dileğimiz, Nuzumla kilimlerinin yeniden yaşatılmasıdır” dedi.

Konya’nın Seydişehir ilçesi Yaylacık Mahallesinde eskiden her evde üretilen rengârenk kilimler, pazar payının azalması nedeniyle bitme noktasına geldiği belirtildi.

Kentte eskisi kadar dokumanın olmadığını belirten kilim dokumacısı İsmail Portakalcıoğlu, köy halkının göz nuru el emeğiyle dokudukları Nuzumla kilimleri, Pazar olmayınca bugün yok olmaya doğru gittiğini söyledi.

‘Eskiden Her Ev Kilim Atölyesiydi’
Kendi evinde 40 yıldır kilim dokuyarak geçimini sağlayan İsmail Portakalcıoğlu, Pazarın olmaması ve kilimlere olan ilginin azalması ile birlikte, tezgâhların bir bir kapandığını belirterek şöyle konuştu, ‘’ “Eskiden yöremiz asırlara uzanan kökboyalı Nuzumla kilimleriyle anılırdı. Her evde dokuma tezgâhları vardı. Her ev üretiyordu. Hem kültürümüz yaşıyor hem de gelir elde ediyorduk. Artık o eski dokuma tezgâhları hep kapandı. Bir ben kaldım. Şu anda elimde 30 civarında kilim var satamıyorum. Artık bu sanat da bitme noktasına geldi.” dedi.

Kilimlerin iki kişiyle 1 ayda dokunduğunu ifade eden Portakalcıoğlu, “Kilim sanatı o kadar zahmetli ve sabır gerektiren bir iştir. Artık o zahmet kalmadı. Nesli hemen hemen tükenme noktasına geldi. Kilimin küçüğünü 2 büyüğünü 8 bin liradan satıyorduk. Bin bir zahmetle emek sarf ediyorsun değerini bulmuyor. Yüz yıllar önce Orta Asya’dan buralara kadar gelen atalarımızın bizlere bıraktığı köklü kültür sanatı tarih olmaya yüz tuttu. Tek dileğimiz, Nuzumla kilimlerinin yeniden yaşatılmasıdır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirgundem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.